JAV Narkotikų kontrolės administracijoje (DAE) Stambule ryšių palaikymo pareigūnu dirbęs Metinas Topuzas buvo suimtas 2017 metais, o ketvirtadienį jam buvo skirta aštuonerių metų ir devynių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Jam buvo pareikšti kaltinimai dėl ryšių su policijos pareigūnais ir vienu prokuroru, kaip manoma, susijusiais su JAV gyvenančiu musulmonų dvasininku Fethullah Gulenu. Pastarąjį Ankara kaltina 2016 metų liepą organizavus nesėkmingą pučą, bet F. Gulenas šiuos kaltinimus neigia.

Teisme Turkijos pilietybę turintis M. Topuzas jam pareikštų kaltinimų nepripažino, pranešė privati naujienų agentūra DHA.

Ankstesniuose teisė posėdžiuose M. Topuzas sakė, kad jo ryšiai su aukšto rango policijos pareigūnais ar prokurorais buvo jo „kaip vertėjo ir DAE ryšių pareigūno, darbo dalis“.

JAV ambasada, kurios darbuotojai palaikydami M. Topuzą ir jo šeimą nuolat dalyvavo teismo posėdžiuose, dažnai kartojo, kad nėra patikimų jo kaltę patvirtinančių įrodymų.

Po nepavykusio 2016 metų perversmo, per kurį buvo bandoma nuversti šalies prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą, buvo suimta dešimtys tūkstančių ryšiais su F. Gulenu įtariamų asmenų, daugiau nei 100 tūkst. buvo atleisti iš postų viešajame sektoriuje.