Pirmojo incidento metu du Rusijos bombonešiai „Tu-95“, du naikintuvai „Su-35“ bei ankstyvojo perspėjimo ir kontrolės orlaivis „A-50“ buvo perimti už 32 km nuo Aliaskos, „Twitter“ parašė Šiaurės Amerikos oro erdvės gynybos vadavietė (NORAD). Antroji rikiuotė, kurią sudarė du „Tu-95“ ir vienas „A-50“, taip pat buvo perimta už 32 km nuo Aliaskos. Nė vienas iš minėtųjų lėktuvų neįskrido į JAV oro erdvę, keliose „Twitter“ žinutėse paaiškino NORAD atstovai.

NORAD vadas generolas Terrence’as O’Shaughnessy sakė, kad kelių Rusijos lėktuvų perėmimas demonstruoja NORAD pajėgų parengtį ir „siunčia aiškią žinutę, jog esame tokie pat pajėgūs apginti savo tėvynę, kaip ir anksčiau“.

Nuo 2019 m. prie Aliaskos pakrantės JAV perėmė nemažai Rusijos lėktuvų, skelbia „Laisvosios Europos radijas/ Laisvės radijas“.

Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad keturi bombonešiai „Tu-95MS“, apginkluoti strateginėmis raketomis, patruliavo virš neutralių vandenų: Čiukčių, Beringo ir Ochotsko jūrų bei Ramiojo vandenyno šiaurinės dalies. Ministerijos teigimu, skrydis truko maždaug 11 valandų, informuoja TASS.

„Tam tikrais maršruto etapais Rusijos lėktuvus lydėjo JAV karinių oro pajėgų naikintuvai „F-22“, – nurodė ministerija ir pridūrė, jog Rusijos karinių oro pajėgų lėktuvai visus skrydžius atlieka griežtai laikydamiesi tarptautinių taisyklių ir nepažeidžia kitų valstybių oro erdvės. Bombonešiai pakilo iš aerodromų, esančių Čiukčių autonominėje apygardoje ir Amūro srityje. Gynybos ministerija priminė, kad gegužės mėnesį JAV karinių oro pajėgų strateginiai bombonešiai atliko penkis skrydžius palei Rusijos pasienį.

Beje, birželio 10 d. Estijos kariuomenė pranešė, kad Rusijos lėktuvas pažeidė jos oro erdvę.