Pirmadienį epidemiologės Marios Van Kerkhove (ji atsakinga už Pasaulio sveikatos organizacijos atsaką į pandemiją) išsakyta mintis kaip reikiant suglumino daugumos šalių sveikatos apsaugos ekspertus ir politikos formuotojus, kurie atstumo laikymosi ir kaukių dėvėjimo reikalavimus grindžia idėja, jog naująjį koronavirusą gali platinti ir sergantys, tačiau simptomų nejaučiantys asmenys.

Antradienį pati M. van Kerkhove patikslino, jog buvo neteisingai suprasta, o jos pasisakymas paremtas vos dviem ar trimis preliminariais moksliniais tyrimais. Ekspertai nerimauja, kad šis nesusipratimas gali kaip reikiant pakenkti Pasaulio sveikatos organizacijos patikimumui šiuo itin sudėtingu kovos su virusu metu.

„Tai labai nemalonus kluptelėjimas šiame labai sunkiame kelyje, kuriame atsidūrė dauguma visuomenės sveikatos pareigūnų“, – sako Bostono universitetinės medicinos mokyklos infekcinių ligų specialistas ir specialiųjų patogenų skyriaus vadovas Nahidas Bhadelia.

Pasaulio sveikatos organizacija šiuo metu išgyvena nelengvą metą. Gegužę Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas sukritikavo organizacijos kovos su koronavirusu strategiją ir pareiškė, kad amerikiečiai jos neberems. D. Trumpo administracijos pareigūnas patvirtino, jog Jungtinės Valstijos įšaldė finansavimą Pasaulio sveikatos organizacijai.

Keli įtakingi respublikonai pirminius M. van Kerkhove teiginius pasigavo kaip įrodymą, kad Jungtinės Valstijos gali saugiai ir be ribojimų atsidaryti. „Geros žinios! Žmonės, pasigavę virusą, bet nejaučiantys simptomų, tik retais atvejais gali perduoti ligą. Vertimas: kad galėtume vaikus sugrąžinti į mokyklą, nebereikia milijonų greitųjų testų“, pirmadienį pareiškė respublikonų senatorius Randas Paulas. Jo pasisakymas pasidalintas daugiau nei 11 tūkst. kartų, daugiau nei 25 tūkst. žmonių jis patikęs.

Antradienį per spaudos konferenciją M. van Kerkhove patikslino, kad pasakyti, kiek aktyviai simptomų nejaučiantys viruso nešiotojai jį platina, „yra labai sunku“, nors įrodymų, kad tai vyksta, tikrai yra. Kai kurios ligos plitimo modelių studijos daro išvadą, jog besimptomis ligos plitimas sudaro iki 40 proc. visų atvejų. Ir tokia situacija neatspindi rizikos, kurią kelia simptomų dar nejaučiantys, bet jau sergantys asmenys. Simptomų nejaučiantys žmonės virusą platiną taip ir nepajutę jokių simptomų.

Mokslininkė tvirtina, kad jos pirminiai teiginiai buvo paremti dar nepaskelbtu kontaktų tyrimų, kuriame dalyvavo kai kurios Pasaulio sveikatos organizacijai priklausančios valstybės.

Sveikatos apsaugos ekspertai jos sprendimą kliautis tyrimu, kuris dar neprieinamas visuomenei, pasmerkė kaip nepriimtiną ir neprofesionalų.