Valstybės kontrolės komitetas pranešė, jog kratos atliekamos tiriant baudžiamąją bylą dėl mokesčių vengimo ir neteisėtais būdais įgytų lėšų legalizavimo.

„Įtariamieji šioje byloje – komercinių struktūrų atstovai, taip pat buvę ir dabartiniai bankų sistemos darbuotojai“, – teigiama tarnybos pranešime spaudai.

V. Babarika šiam bankui vadovavo nuo 2000-ųjų vidurio iki šių metų gegužės, kai paskelbė apie savo ketinimą kandidatuoti į Baltarusijos prezidentus.

Savo ruožtu A. Babarika portalui tut.by sakė, kad jo iniciatyvinės grupės būstinėje ramu.

„Ir pas su mūsų grupės narius nieko tokio nevyksta. Žinau, kad kratos atliekamos pas žmones, kurie yra tiesiogiai susiję su manimi. Bet jie nėra banko darbuotojai, jie yra tik mano draugai, jie gali pažinoti tuos, kurie figūruoja byloje kaip įtariamieji“, – sakė jis.

V. Babarika griežtai kritikuoja šalies ekonominę sistemą, kurią didžiąja dalimi kontroliuoja valstybė ir kuri tampa įrankiu konfliktuose dėl politikos ir energetikos su daug didesne kaimyne Rusija.

A. Lukašenka savo ruožtu apkaltino V. Babariką uždirbus pinigus apgaule ir užsiminė, kad jį finansuoja Maskva, norinti „privatizuoti“ Baltarusiją.

„Belgazprombank“ veikia nuo 1990 metų, po 49,8 proc. jo akcijų valdo Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ ir jo kontroliuojamas „Gazprombank“.