Šie raginimai dar sustiprėjo po afroamerikiečio George'o Floydo mirties dėl šiurkščių policininkų veiksmų jį areštuojant, išprovokavusios didžiulius protestus prieš rasizmą.

„Paminklai vyrams, propagavusiems žiaurų elgesį ir barbariškumą siekiant tokio akivaizdžiai rasistinio tikslo, atrodo groteskiškai ir įžeidžia šiuos [Amerikos demokratijos ir laisvės] idealus“, – rašė Kongreso aukščiausio rango demokratė vienam iš komitetų.

„Jų statulomis pagerbiama neapykanta, o ne paveldas, – pažymėjo ji. – Jos turi būti pašalintos.“

Kai kurios iš šių statulų, vaizduojančių vyrus, dalyvavusius nepavykusiame pietinių valstijų bandyme per pilietinį karą atsiskirti nuo Jungtinių Amerikos Valstijų, kad savo teritorijoje galėtų išsaugoti vergovę, stovi gerai matomose Kapitolijaus vietose.

Tarp jų yra bronzinė Konfederacijos prezidento Jeffersono Daviso statula, taip pat marmurinė Konfederacijos viceprezidento Alexander'o Stephenso skulptūra.

Šios dvi statulos, vaizduojančios asmenis, kurie, kaip pažymėjo N. Pelosi, buvo apkaltinti Jungtinių Valstijų išdavyste, stovi Kongreso buveinės Skulptūrų salėje – viename iš pagrindinių turistų traukos centrų Kapitolijuje.

Aukštu žemiau galima pamatyti Konfederacijos pajėgų generolo Roberto E. Lee (Roberto E. Li) statulą.

Kongreso žemųjų rūmų pirmininkė šį laišką parašė Jungtiniam bibliotekos komitetui. Jam pirmininkauja respublikonų senatorius, o vicepirmininko postą užima Atstovų Rūmų demokratė.

N. Pelosi jau ne pirmą kartą ragina pašalinti šias konfederatų statulas.

2017 metų rugpjūtį, po kruvinų įvykių Virdžinijos valstijos Šarlotsvilio mieste, kur per didžiulį mitingą baltieji nacionalistai susirėmė su priešingos ideologinės stovyklos aktyvistais, N. Pelosi paragino tuometinį Atstovų Rūmų pirmininką Paulą Ryaną pašalinti tas statulas.