Už kovą su dezinformacija atsakinga aukščiausio rango Europos Komisijos pareigūnė gyrė „Twitter“ už sprendimą pažymėti kaip klaidinamus praėjusį mėnesį D. Trumpo paskelbtus du pareiškimus apie balsavimą paštu Jungtinėse Valstijose.

Šį žingsnį Briuselis žengė, ES raginant tokias milžines kaip „Twitter“, „Facebook“ ir „Google“ aktyviau kovoti su „masiška“ žalingos internetinės dezinformacijos banga, išprovokuota koronaviruso pandemijos.

Pasak Briuselio pareigūnų, nors socialinių tinklų platformos ėmėsi priemonių klaidinamai informacijai, pramanams ir sąmokslo teorijoms apie sveikatos apsaugą šalinti, jų pastangos „nėra pakankamos“.

D. Trumpas neseniai buvo plačiai kritikuojamas dėl teiginio, kad COVID-19 sergantys pacientai galėtų būti gydomi dezinfekavimo priemonėmis, tačiau ginčą su „Twitter“ išprovokavo jo žinutės, kuriose teigiama, jog balsavimas paštu nuvestų prie „suklastotų rinkimų“.

Platforma prisegė prie tų pranešimų nuorodas su užrašu „sužinok faktus“, ir tokiu sprendimu sukėlė įtūžį prezidentui, uoliam socialinių tinklų vartotojui, turinčiam daugiau nei 80 mln. sekėjų.

Europos Komisijos pirmininkės pavaduotoja vertybėms ir skaidrumui Vera Jourova, koordinuojanti Bendrijos kovą su dezinformacija, tokį požiūrį pavadino teisingu.

„Palaikau „Twitter“ reakciją į prezidento Trumpo žinutes, – sakė ji. – Jie nebuvo ištrinti – visi galime juos matyti. Buvo pateikta informacijos su patikrintais faktais ir paremti faktai.“

Tokiu komentarus V. Jourova išsakė pristatydama svarbų dokumentą, kuriame išdėstomas ES požiūris į kovą su dezinformacija apie pandemija.

Šiame dokumente blokas taip pat kaltina Kiniją ir Rusiją vykdant tikslines propagandos kampanijas, siekdamos pakirsti demokratiją ir pagerinti jų pačių įvaizdį.

„Pandemija parodė, kad dezinformacija ne tik kenkia mūsų demokratijų sveikatai, bet ir kenkia mūsų piliečių sveikatai“, – pareiškė V. Jourova.