„Tyrimo duomenimis liaudies deputatas [P. Porošenka] įtariamas, kad būdamas Ukrainos prezidentas 2018 metais, paskelbęs aiškiai nusikalstamą įsaką, paskatino kariuomenės pareigūną – Ukrainos užsienio žvalgybos (SVR) vadovą – viršyti savo valdžią ir tarnybinius įgaliojimus, tai yra, sąmoningai atlikęs veiksmus, aiškiai peržengiančius jam suteiktas teises ir įgaliojimus, įvykdytus ypatingojo laikotarpio padėties sąlygomis“, – sakoma Generalinės prokuratūros pranešime.

Prokuratūra pridūrė, kad šiuo metu sprendžiama, ar P. Porošenka turi būti areštuotas.

Šios bylos tyrimui vadovauja Valstybinis tyrimų biuras (HBR).

Anksčiau P. Porošenkos advokatas Ilja Novikovas sakė, kad įtarimai buvusiam prezidentui susiję su galimai neteisėtų SVR vadovo pirmojo pavaduotojo Serhijaus Semočkos paskyrimu.

„Kalbama apie bylą... dėl pono Semočkos paskyrimo Užsienio žvalgybos tarnybos vadovo pavaduotoju“, – nurodė teisininkas.

Anksčiau trečiadienį P. Porošenka, jo advokatai ir keletas eksprezidento partijos „Europietiškas solidarumas“ įstatymų leidėjų atvyko į Generalinę prokuratūrą Kijeve susitikti su generaline prokurore Iryna Venediktova.

„Mano veiksmai visiškai atitiko Ukrainos konstituciją“, – žurnalistams sakė P. Porošenka. Jis pridūrė, kad „mėginimai pareikšti įtarimus prezidentui, pareigas einančiam liaudies deputatui privalo teikti vien tik generalinis prokuroras“.

Anksčiau P. Porošenka skundėsi esąs persekiojamas HBR dabartinės valdžios užsakymu ir teigė, kad tai yra valdančiųjų nevilties ir bejėgiškumo ženklas.

„Tai, ką dabar daro valdžia, neturi nieko bendra su Europos vertybėmis, su mūsų judėjimu į Europą, mūsų pasiekimais, beviziu režimu [su Europos Sąjunga], kurio trečiąsias metines rytoj švęsime“, – kalbėjo jis prie generalinės prokuratūros, kur protestuotojai susirinko išreikšti palaikymo buvusiam valstybės vadovui.