Balsavimas vyksta nepaisant nerimo dėl koronaviruso ir sparčiai augančio susirgimų skaičiaus.

Referendumą dėl ilgamečio šalies lyderio inicijuotų konstitucijos pataisų iš pradžių planuota surengti balandį, tačiau jis buvo perkeltas į liepos 1-ąją.

Rinkimų pareigūnai izoliuotoje Čiukčių autonominėje apygardoje Rusijos Tolimuosiuose Rytuose pranešė išsiuntę darbuotojus į tundrą pas elnių augintojus, kad šie galėtų atiduoti savo balsus.

"Mūsų kolegos visureigiais nukeliaus apie 600 kilometrų", - sakė vietos rinkimų pareigūnė Jelena Gorbunova, kurią cituoja valstybinė naujienų agentūra TASS.

Pasak J. Gorbunovos, tundroje savo balsus turėtų atiduoti maždaug 87 žmonės.

Išankstinis balsavimas trečiadienį prasidėjo ir septyniose balsavimo apygardose atokioje Sachalino saloje Ramiajame vandenyne. Čia balsuoja naftininkai, statybininkai, meteorologai ir švyturių prižiūrėtojai.

Rinkimų komisijos vadovas Jakutijoje Aleksejus Jefimovas sakė, kad pareigūnai šiame Sibiro regione pasitelks motorines valtis ir sraigtasparnius, kad sudarytų galimybę žvejams, meteorologams ir kasyklose dirbantiems vietos gyventojams atiduoti savo balsą.

Pasak A. Jefimovo, išankstiniame balsavime turėtų dalyvauti apie 8 tūkst. vietos gyventojų.

Referendumas turėtų atverti kelią V. Putinui pasilikti valdžioje iki 2036 metų. Šis plebiscitas, svarbiausias įvykis prezidento šių metų politiniame kalendoriuje, turėjo įvykti balandžio 22 dieną, tačiau jį teko atidėti, šalyje smarkiai išaugus koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejų.

Rusija taip pat nukėlė gegužę turėjusį įvykti pompastišką Pergalės dienos paradą Raudonojoje aikštėje. Dabar jį planuojama surengti birželio 24-ąją.

Koronaviruso epidemijos Rusijoje epicentru tapusi Maskva, kur nustatyta maždaug pusė visų ligos atvejų, antradienį atšaukė karantiną

"Maskva grįžta prie savo įprasto gyvenimo ritmo“, - socialiniame tinkle "Facebook" paskelbė sostinės meras Sergejus Sobianinas.

Šalis pamažu grįžta į normalias vėžes, nors pastarosiomis savaitėmis čia kasdien būdavo užfiksuojama po daugiau kaip 8 tūkst. naujų koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejų.

Remiantis oficialiais duomenimis, iki šiol šalyje užregistruoti 493 657 užsikrėtimo atvejai. Pagal šį rodiklį Rusija užima trečią vietą pasaulyje po Jungtinių Valstijų ir Brazilijos.

Per praėjusią parą šalyje nuo COVID-19 mirė 216 žmonių, o bendras letalinių atvejų skaičius padidėjo iki 6 358.

Rusijoje, palyginti su kitomis didžiulių protrūkių apimtomis šalimis, užregistruota gerokai mažiau letalinių atvejų. Kritikai reiškia rimtų abejonių dėl oficialaus mirtingumo rodiklio ir kaltina valdžią, kad ji pateikia mažesnius skaičius siekdama nuslėpti tikrąjį krizės mastą.