Lenkijos teismų sistema tapo nepriklausomų teisėjų ir valdančiosios dešiniojo sparno partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) mūšio lauku. Valdantieji tvirtina siekiantys reformuoti teismų sistemą, kurioje tebėra komunistinio laikotarpio atgyvenų. Tuo metu oponentai tvirtina, kad šia pertvarka norima nuslopinti kitokią nuomonę.

Varšuvos apygardos teismo teisėjui 49 metų I. Tuleyai grėsė drausminė nuobauda už tai, kad leido žiniasklaidos atstovams dalyvauti viename iš savo teismo posėdžių, kuriame buvo sprendžiama, ar PiS pažeidė taisykles per vieną 2016 metų balsavimą Seime.

Jo šalininkai mano, kad prokuratūra nusitaikė į I. Tuleyą keršydama jam už aštrią kontroversiškų teismų sistemos reformų, kurias inicijavo 2015-aisiais į valdžią atėjusi PiS, kritiką.

Aukščiausiojo Teismo Drausmės bylų kolegija, priėmusi teisėjui palankią nutartį, buvo įsteigta įgyvendinant vieną iš tų reformų. I. Tuleya nepripažįsta šios institucijos įgaliojimų ir atsisakė dalyvauti jos posėdyje.

„Man nerūpi, kad buvo priimtas sprendimas nepatenkinti prokurorų prašymo [panaikinti neliečiamybę]. Tai neteisėtas teismas ir neteisėta nutartis“, – sakė jis žurnalistams.

Paramą kolegai pareiškė daugelis lenkų teisėjų, o pirmadienį virtinėje šalies miestų šimtai žmonių išėjo į gatves palaikyti vyriausybės taikiklyje atsidūrusio teisėjo.

Balandį Europos Teisingumo Teismas (ETT) nurodė Lenkijai sustabdyti Aukščiausiojo Teismo Drausmės bylų kolegijos, kol bus priimtas galutinis sprendimas dėl klausimų, susijusių su šios institucijos nešališkumu.

Pirmadienį Europos Komisija informavo išsiuntusi Lenkijos valdžiai laišką dėl jos atsakymo į ETT nutartį, kuriame pažymima, kad Varšuva iki galo neįgyvendino ETT nurodymo.

EK atstovas spaudai Christianas Wigandas sakė, kad buvo paprašyta Varšuvos iki birželio 24 dienos pateikti savo paaiškinimus.

PiS tvirtina, kad jos reformų tikslas yra kova su korupcija teismų sistemoje. Tuo metu kritikai sako, kad šios reformos kelia grėsmę teisinei valstybei.

2017 metais Europos Sąjunga dėl šių reformų pradėjo beprecedentę drausminę procedūrą prieš Lenkiją, dėl kurios gali būti įšaldytos jos balsavimo teisės ES institucijose.