„75 metų Martiną Gugino policija nustūmė jam bebandant nuskenuoti policijos ryšio priemones ir taip sutrikdyti policijos įrangos veiklą“, – savo tviterio paskyroje pareiškė Jungtinių Valstijų prezidentas, rašo eu.usatoday.com.

Remdamasis publikacija iš konservatyvaus naujienų šaltinio OANN, D. Trumpas pareiškė: „Viską mačiau, jis krito smarkiau nei buvo pastumtas. Tiesė ranką prie skenerio. Ar tai galėjo būti spąstai?“, – samprotauja D. Trumpas. Jo teigimu, M. Gugino „gali“ būti anarchistas „provokatorius“, tačiau įrodymų savo teiginiams nepateikė.

Dviem įtariamiems Bafalo miesto policijos pareigūnams pateikti kaltinimai užpuolimu, jie kaltinami specialiai pastūmę garbaus amžiaus vyrą, kuris trenkėsi galva į šaligatvį ir prasiskėlė galvą.

Filmuotoje birželio 4 dienos incidento medžiagoje matoma, kaip M. Gugino prieina prie grupelės policijos pareigūnų, stovinčių ant šaligatvio. Panašu, kad jis jiems kažką pasakė, mostelėjo jų link daiktu, primenančiu telefoną, ar kitą prietaisą.

Du policijos pareigūnai jį grubiai stumtelėjo atgal, vyras prarado pusiausvyrą ir parkrito, smarkiai trenkęsis galva į šaligatvį.

Liudininkų teigimu, garbaus amžiaus vyrui prasidėjo kraujavimas iš ausies, filmuotoje medžiagoje matoma, kaip kraujuoja praskelta galva. Antradienį vyras vis dar buvo gydomas ligoninėje. Trečiadienį jis jau buvo išrašytas.

Susisiekus su nukentėjusiuoju trumpąja žinute, jis „USA Today Network – New Work“ sakė, kad neturi „jokių komentarų, išskyrus frazę „juodaodžių gyvybės svarbios“, ką tik iš intensyviosios terapijos skyriaus. Turėčiau galiausiai pasveikti. Ačiū“.

M. Gugino advokatė Kelly Zarcone „The Washington PosT“ sakė, kad M. Gugino visada buvo labai taikus protestuotojas, mylintis šeimą, ir „nė vienas teisėsaugos pareigūnas negalėtų teigti priešingai“.

M. Gugino draugai apie vyrą atsiliepia, kaip atsidavusį kataliką, kuriam rūpi socialinis teisingumas. „Martinas aistringai kovoja už socialinę teisybę“, – portalui religionnews.com teigė Markas Colville'as, Amistado katalikų darbuotojų centro vadovas New Havene ir ilgametis nukentėjusiojo draugas. „Kuomet jis mato neteisybę, jis stengiasi ją ištaisyti“, – sakė pašnekovas.

„Martinas yra drovus ir uždaras. Jis mėgsta privatumą ir nedaro iš savęs spektaklio. Jis mėgsta atvykti ir kartu su kitais kovoti dėl teisybės, bet jis nedaro to tam, kad pasirodytų prieš kitus“, – sakė M. Colville'as.

Niujorko valstijos gubernatorius Andrew Cuomo teigia, kad prezidentas turėtų atsiprašyti „už nesuvokiamą ir kvailą komentarą“ – teiginius, kuriems „neturi absoliučiai jokių įrodymų“.

„Manote, kad tai buvo surežisuota? Manote, kad tas kraujas iš jo galvos surežisuotas?‘, – per spaudos konferenciją retorinius klausimus uždavinėjo Niujorko gubernatorius.

Senatorius Johnas Thune‘as taip pat klausia, kodėl D.Trumpas iš viso iškėlė šį klausimą.

„Tai labai rimtas kaltinimas, kurį galima mesti tik turint faktų bei įrodymų. Nė vienų, nė kitų nemačiau“, – teigia J. Thune‘as.

Senatorius Mittas Romney, niekada negailintis kritikos D. Trumpo žodžiams bei veiksmams, teigia: „Mačiau jo įrašą tviteryje, mane jo pasakyti žodžiai šokiravo. Neketinu jam suteikti garbės komentuodamas šį absurdą“.

Nemažai respublikonų prezidento žodžius komentuoti vengia. „Žinote, galvoje sukasi labai daug minčių“, – lakoniškai nuo komentaro išsisuko senatorius iš Teksaso Johnas Cornynas.

Sąmokslo teoriją, neva vyras mėgino trukdyti pareigūnų darbui ar riboti jų ryšį ekspertai vertina skeptiškai. Vaizdo įraše galima įžiūrėti į telefoną panašų daiktą M. Gugino rankoje, tačiau neaišku, kaip tai galėtų trukdyti pareigūnų darbui. Bafalo policijos departamento ryšio kanalai yra viešai prieinami, pasiklausyti pareigūnų pokalbių galima net keliose interneto svetainėse, skelbia BBC. Norint blokuoti pareigūnų ryšį tą būtų galima padaryti neprisiartinus prie pačių pareigūnų fiziškai, bet tam reikėtų gerokai sudėtingesnės technikos, o dauguma pareigūnų ryšio priemonių turi specialias apsaugas nuo blokatorių.

„Bet kokiu atveju, norint bandyti nuskenuoti ar užblokuoti pareigūnų radijo signalus telefonu, o atrodo, kad jis rankoje laiko telefoną, tai yra ne ta priemonė, kurią reikėtų naudoti. Reikėtų daug sudėtingesnės įrangos“, – BBC sakė Surrey universiteto profesorius ir kibernetinio saugumo ekspertas Alanas Woodwardas. „Telefonai paprasčiausiai neturi tinkamų sudedamųjų dalių, kurios galėtų skleisti reikiamus dažnius, kad užblokuotų policijos komunikaciją“, – teigė profesorius.