Jie sakė, kad chaotiškas Europos atsakas į koronaviruso protrūkį, pareikalavusį 184 256 gyvybių, „iškėlė klausimų“ apie ES pasirengimą pandemijoms, ir pabrėžė poreikį suformuoti visos Europos poziciją, ypač kovojant su galima antrąja viruso banga.

Laiške ir politikos dokumente, skirtame Europos Komisijos vadovei Ursulai von der Leyen, lyderiai teigė: „Mes tikimės, kad šis dokumentas gali tapti įkvėpimu vaisingoms tolesnėms diskusijoms Europos lygiu, kaip užtikrinti ES pasirengimą būsimoms pandemijoms.“

Laišką pasirašė E. Macronas, A. Merkel, Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis, Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas, Belgijos premjerė Sophie Wilmes ir Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen.

Tai buvo kol kas aiškiausias galingiausių bloko lyderių mėginimas paskatinti ES vykdomąją valdžią ieškoti būdų, kaip pašalinti krizės metu iškilusį susiskaldymą, ypač pirmosiomis jos dienomis.

Prasidėjus visuotiniam koronavirusinės infekcijos COVID-19 protrūkiui, valstybės narės teikė pirmenybę nacionalinėms priemonėms, uždarydamos sienas, kaupdamos medicinos reikmenis ir tvirtindamos didelius išlaidų planus, nepaisydamos ES taisyklių.

Laiške ypatingas dėmesys buvo skiriamas būtiniausių medicinos priemonių trūkumui, kuris plintant virusui visoje ES buvo jaučiamas nevienodai.

„Būtina suprasti trūkumus“, – tvirtinama politikos dokumente.

„Tai apima pakankamą kiekį asmeninių apsaugos priemonių, medicinų prietaisų, kritiškai svarbių vaistų ir vakcinų“, – sakoma jame.

Lyderiai ragino Briuselį visame bloke suderinti duomenis apie užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičių ir kitus pagrindinius rodiklius.

Jie taip pat ragino EK atkreipti dėmesį į bendrus viešuosius pirkimus bei geresnį bendradarbiavimą palaikant svarbiausias atsargas.

Birželio 19-ąją 27 valstybių lyderiai dalyvaus virtualiose derybose, per kurias aptars koronaviruso krizę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)