„Burundžio Respublikos vyriausybė su dideliu liūdesiu skelbia apie netikėtą Jo Ekscelencijos Pierre'o Nkurunzizos, Burundžio Respublikos prezidento mirtį... po širdies smūgio 2020 metų birželio 8 dieną“, – sakoma pranešime.

Pamaldus evangelikas P. Nkurunziza į valdžią atėjo 2005 metais išrinktas parlamento, nors tikėjo, kad vadovauti šiai Rytų Afrikos valstybe jį pasirinko Dievas.

Jo prieštaringai vertinamas ir pergale pasibaigęs sprendimas 2015-aisiais siekti trečiosios kadencijos nugramzdino Burundį į gilią politinę krizę, per kurią prasiveržęs smurtas pareikalavo mažiausiai 1 200 gyvybių ir privertė šimtus tūkstančių gyventojų palikti šalį. Valdžia pradėjo susidorojimą su opozicija ir žiniasklaida.

P. Nkurunziza mirė praėjus kelioms savaitėms po gegužės 20-osios prezidento rinkimų, kuriuose pergalę iškovojo jo pasirinktas valdančiosios partijos kandidatas Evariste Ndayishimiye. Praėjusį ketvirtadienį konstitucinis teismas patvirtino rinkimų rezultatus. Septynerių metų kadencijai naujasis prezidentas turėjo būti prisaikdintas rugpjūčio mėnesį.

Burundžio prezidentūros antradienį paskelbtame pranešime sakoma, kad P. Nkurunziza savaitgalį buvo paguldytas į ligoninę, o pirmadienį jo sveikatos būklė „staiga pasikeitė“.

Mirus prezidentui Burundyje nuo antradienio skelbiamas septynių dienų gedulas.