„Ekspertai laikosi nuomonės, kad tokių duomenų nebuvimas visiškai nereiškia, kad jokios raketos nebuvo“, – kaltintojų atstovas sakė per Hagoje vykusį teismo posėdį. Jis pridūrė, kad ši išvada buvo padaryta po konsultacijų su Europos specialistais.

Prokurorai paaiškino, kad radiolokatoriai dėl savo techninių ypatumų dažnai negali užfiksuoti tokių mažų objektų kaip raketos.

Hagos apygardos teismas pirmadienį atnaujino dėl 2014 metais įvykusio incidento iškeltos bylos nagrinėjimą.

Teismas kovą buvo nutraukęs savo posėdžius dėl pasaulyje kilusios koronaviruso pandemijos. Tuomet Nyderlandų žiniasklaida pranešė, kad teismai nagrinės tik skubias bylas, o bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvo numušimo bylos nagrinėjimas atidedamas iki vasaros.

Kaltinimai šioje byloje pareikšti keturiems Rusijos ir Ukrainos piliečiams, kurie, pasak prokurorų, prisėdėjo prie šios tragedijos.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą 2014 metų liepos 17-ąją skridęs orlaivis „Boeing 777“ buvo numuštas virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos Rytų Ukrainos teritorijos. Visi 298 lėktuvo keleiviai ir įgulos nariai žuvo. Daugiau kaip du trečdaliai aukų – 196 – buvo olandai.

Lėktuvo katastrofos aplinkybių tyrimą atlieka tarptautinė tyrėjų grupė, kuriai priklauso Ukrainos, Nyderlandų, Belgijos ir Malaizijos ekspertai.

2016 metų rugsėjo mėnesį grupė paskelbė savo tyrimo išvadas, kad orlaivis buvo numuštas Rusijoje pagaminta raketa „Buk“.

Prieš metus Nyderlandų vadovaujami tyrėjai priėjo galutinės išvados, kad raketa „Buk TELAR“ buvo iš Rusijos 53-iosios priešlėktuvinių raketų brigados, įsikūrusios Kurske.

2019 metų gegužės 19 dieną tyrėjų grupė oficialiai įvardino keturis įtariamuosius, prisidėjusius prie orlaivio numušimo: Rusijos piliečius Igorį Girkiną, Sergejų Dubinskį ir Olegą Pulatovą bei ukrainietį Leonidą Charčenką.

Hagoje vykstančiame procese kaltinamieji nedalyvauja, bet O. Pulatovui atstovauja keli olandų ir rusų teisininkai.

O. Pulatovo teisininkai pareiškė, kad koronaviruso pandemija smarkiai sutrikdė pastangas pasiruošti kaltinamojo gynybai.

Kovo 23-ąją, kai vyko vėliausias teismo posėdis, Nyderlanduose jau buvo įvestas karantinas, o vėliau jis buvo paskelbtas ir Rusijoje, tad susitikti su įtariamuoju O. Pulatovu buvo praktiškai neįmanoma, pareiškė jo advokatė Sabine ten Doesschate.

O. Pulatovui, I. Girkinui, S. Dubinskiui ir L. Charčenkai Nyderlandų prokurorai pareiškė kaltinimus nužudymu, ir jei bus pripažinta jų kaltė, jiems gresia laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės.

Rusija jau seniai neigia esanti kaip nors susijusi su lėktuvo MH17 numušimu ir yra pateikusi virtinę alternatyvių versijų, kaip įvyko ta katastrofa.