„Šiandien aš ir Rusijos užsienio reikalų viceministras [Sergejus] Riabkovas susitarėme dėl ginklų kontrolės derybų laiko ir vietos birželio mėnesį“, – parašė M. Billingsley.

Jis pažymėjo, kad į susitikimą „pakviesta ir Kinija“.

Kiek anksčiau naujienų agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad Vašingtonas ir Maskva birželio 22-ąją Vienoje aptars ginklų kontrolės klausimus. Agentūros duomenimis, JAV atstovaus M. Billingsley, o Rusijai – S. Riabkovas.

Anksčiau pirmadienį NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas teigė, kad Aljansas tikisi plėtoti dialogą su Rusija tokiais klausimais. Jis pažymėjo, kad „naujos ginklavimosi varžybos taptų pavojingos ir labai daug atsieinančios“.

Gegužės pabaigoje S .Riabkovas pareiškė manąs, kad beveik neįmanoma pratęsti naujosios Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutarties, baigsiančios galioti kitų metų vasario 5 dieną.

Interviu amerikiečių leidiniui „The National Interest“ viceministras pažymėjo, kad Maskva supranta priežastis, kodėl JAV nori įtraukti Kiniją į derybas, taip pat, kodėl Pekinas nenori to daryti.

„O nesant vienareikšmio kitos šalies, tai yra Kinijos, sutikimo, derybų su KLR (Kinijos Liaudies Respublika) ar jai dalyvaujant nebus. Tai objektyvi realybė, kurią reikia pripažinti“, – kalbėjo S. Riabkovas.

Anot jo, Maskva teberagina Vašingtoną pratęsti START sutartį dar penkeriems metams ir tik paskui svarstyti ginčytinus klausimus.