Tūkstančiai žmonių pirmadienį praėjo pro karstą su G. Floydo palaikais, pagerbdami nužudytąjį. Tuo metu teismas skyrė 1 mln. JAV dolerių (884,7 tūkst. eurų) užstatą baltajam policininkui, kuris kaltinamas praėjusį mėnesį Mineapolyje nužudęs šį 46 metų juodaodį.

Praeidami pro atvirą karstą kai kurie žmonės persižegnodavo, kiti priklaupdavo arba nuleisdavo galvą, tylia malda atiduodami paskutinę pagarbą vyrui, tapusiam pastarojo Amerikos susidūrimo su rasine neteisybe simboliu.

Šešias valandas trukęs atsisveikinimas vienoje Hjustono bažnyčių, sutraukęs daugiau kaip 6 tūkst. žmonių, pasak organizatorių, buvo paskutinė iš virtinės pagerbimo ceremonijų prieš G. Floydo laidotuves. Jis bus palaidotas šalia savo motinos mieste, kuriame užaugo.

Vašingtone demokratų įstatymų leidėjai priklaupę tylos minute pagerbė G. Floydo atminimą ir pristatė policijos reformų paketą, parengtą reaguojant į šio afroamerikiečio ir kitų neginkluotų juodaodžių amerikiečių žūtį dėl teisėsaugininkų veiksmų.

Sekmadienį vakare buvo pranešta, kad Mineapolio valdžia ketina išformuoti ir pertvarkyti vietos policijos departamentą. Šiame mieste gegužės 25 dieną įvyko incidentas, per kurį mirė G. Floydas, areštuotas įtarus jį bandymu parduotuvėje atsiskaityti padirbtu banknotu.

44 metų Derekas Chauvinas, baltaodis policininkas, beveik devynias minutes keliu spaudęs ant žemės paguldyto ir antrankiais surakinto G. Floydo kaklą, kol šis liovėsi kvėpuoti, pirmadienį pirmą kartą stojo prieš teismą.

Šiurpią G. Floydo mirtį mobiliuoju telefonu nufilmavo praeivis.

19 metų policijoje dirbusiam D. Chauvinui gresia iki 40 metų kalėjimo, jeigu bus pripažintas kaltu dėl antrojo ir trečiojo laipsnio nužudymo, taip pat dėl nužudymo iš neatsargumo.

Minesotos valstijos kalėjime laikomas D. Chauvinas Henesio apylinkės teismo posėdyje dalyvavo vaizdo ryšiu. Per procedūrinį posėdį jis neprivalėjo pripažinti savo kaltės arba atmesti kaltinimus.

Teisėjas paskelbė, kad kaltinamasis gali būti paleistas už 1 mln. dolerių užstatą su kai kuriomis sąlygomis arba už 1,25 mln. dolerių (1,11 mln. eurų) užstatą – be jokių išankstinių sąlygų.

Pagal teisėjo nustatytas paleidimo sąlygas D. Chauvinas turi atiduoti savo šaunamuosius ginklus, negali dirbti jokiose teisėsaugos arba apsaugos struktūrose ir negali mėginti užmegzti kokių nors kontaktų su G. Floydo šeima.

Trys kiti policininkai, dalyvavę sulaikant G. Floydą, praėjusią savaitę buvo apkaltinti bendrininkavimu nužudant.

Visi keturi policininkai buvo atleisti iš tarnybos.