Londono imperatoriškojo koledžo, kurio mokslininkai patarinėja Jungtinės Karalystės vyriausybei koronaviruso klausimais, atliktos studijos metu buvo nustatyta, kad apribojimai, pavyzdžiui, nurodymas likti namuose, padėjo suvaldyti koronaviruso plitimą, informuoja aljazeera.com.

Mokslininkai apytikriai apskaičiavo, kad Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Jungtinėje Karalystėje, Ispanijoje, Belgijoje, Austrijoje, Danijoje, Norvegijoje, Švedijoje ir Šveicarijoje taikytos karantino priemonės išgelbėjo 3,1 mln. žmonių gyvybes.

Naudodami Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenis apie mirtis minėtose šalyse iki gegužės 4 d., mokslininkai palygino užfiksuotą mirčių skaičių su tikėtinu mirčių skaičiumi, jeigu nebūtų buvę įvesta jokių apribojimų.

Taip pat jie apskaičiavo, kad dėl vyriausybių intervencijų reprodukcijos skaičius vidutiniškai sumažėjo nuo 82 proc. iki mažiau vieno proc. Reprodukcijos skaičius naudojamas apibrėžti, kiek žmonių užkrečia koronavirusu sergantis asmuo.

„Mūsų rezultatai rodo, kad griežtos nefarmacinio pobūdžio intervencijos, ypač karantinas, turėjo didelį poveikį sumažinant infekcijos perdavimą, – nurodė žurnale „Nature Research“ paskelbto tyrimo autoriai. – Intervencijas derėtų tęsti norint ir toliau suvaldyti SARS-CoV-2 perdavimą.“

Iki 15 mln. užsikrėtusiųjų

Vadovaujantis apytikriais mokslininkų skaičiavimais, jeigu nebūtų buvę imtasi jokių priemonių, gegužės mėnesio pradžioje pirmiau išvardytose šalyse COVID-19 būtų užsikrėtę 12–15 mln. žmonių, arba 3,2–4 proc. jų bendros populiacijos.

Tiesa, tikrieji skaičiai gerokai skiriasi atsižvelgiant į valstybę. Pavyzdžiui, manoma, kad Vokietijoje koronavirusu susirgo tik 710 tūkst. gyventojų, arba 0,85 proc. populiacijos. Belgijoje susirgimų rodiklis yra didžiausias iš minėtųjų 11 šalių – 8 proc. Ispanijoje šis rodiklis siekia 5,5 proc., arba 2,6 mln. gyventojų.

Studijos autorių teigimu, kadangi intervencijos, tokios kaip viešų renginių apribojimai ir mokyklų uždarymas, buvo greitai įgyvendintos viena po kitos, sunku nustatyti kiekvienos iš jų individualų veiksmingumą.

Visgi jie išsiaiškino, kad karantino priemonės padarė akivaizdų ir „žymų“ poveikį – sumažino koronaviruso perdavimą maždaug 81 proc.