Akcijoje, kuri buvo surengta Kongreso Emancipacijos salėje, pavadintoje vergų, XVIII amžiuje padėjusių statyti JAV Kapitolijų, garbei, dalyvavo Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi ir Senato mažumos lyderis Chuckas Schumeras, prie jų prisijungė per dvi dešimtis įstatymų leidėjų.

Pagerbimo ceremonija truko aštuonias minutes ir 46 sekundes – tiek pat, kiek baltaodis policininkas keliu spaudė 46-erių G. Floydo kaklą per gegužės 25-ąją Mineapolio gatvėje nufilmuotą incidentą. Jis visoje šalyje išprovokavo audringų protestų prieš teisėsaugos darbuotojų rasizmą.

N. Pelosi, kiti įtakingi demokratų lyderiai ir Kongreso juodaodžių frakcijos nariai taip pat pristatė policijos reformų paketą, kuriuo siekiama „reikšmingų, struktūrinių permainų, užtikrinsiančių kiekvieno amerikiečio teisę į saugumą ir vienodą teisingumą“.

Šiuo teisės aktu siekiama „nutraukti policijos brutalumą, patraukti policiją atsakomybėn, pagerinti skaidrumą policijoje“, sakoma jo iniciatorių pranešime.

„Teisingumo ir policijos aktas“, kuris buvo pateiktas abiem Kongreso rūmams, leistų lengviau patraukti atsakomybėn policijos pareigūnus ir atnaujintų jų priėmimo į darbą ir rengimo tvarką.

Vis dėlto neaišku, ar jis bus patvirtintas Senate, kur daugumą turi respublikonai.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kuris siekia perrinkimo lapkritį, apkaltino savo varžovą demokratą Joe Bideną siekiant „atimti finansavimą iš policijos“, o pats save vadina „teisėtvarkos“ prezidentu.