Po 10 savaičių trukusio visuotinio karantino vyriausybė priėmė rizikingą sprendimą atšaukti kai kuriuos suvaržymus, siekdama sušvelninti koronaviruso daromą didžiulę žalą ekonomikai.

Pirmadienį paskelbta oficiali statistika rodo, kad naujų COVID-19 atvejų skaičius padidėjo 9 983-imis iki 256 611 – taigi, 1,3 mlrd. gyventojų turinti šalis pagal sergamumo rodiklį gali netrukus aplenkti Jungtinę Karalystę ir Ispaniją.

Anot medicinos ekspertų, Indijoje nustatytos 7 135 koronaviruso aukos, ir šis skaičius yra daug mažesnis nei kitose smarkiai nukentėjusiose valstybėse. Vis dėlto prognozuojama, kad epidemija šalyje kulminaciją pasieks tik liepą.

Kaip bebūtų, sostinėje Delyje pirmąkart nuo kovo 25 dienos buvo leista vėl atsidaryti prekybos centrams, restoranams ir šventykloms.

Tačiau žmonės nedrąsiai sureagavo į tokią žinią: į kai kuriuos maldų namus sugrįžo tik saujelė tikinčiųjų.

Verslininkas Mohitas Budhiraja (Mohitas Budhiradža), užsidėjęs kaukę ir pasiėmęs dezinfekcinio skysčio, pirmąkart nuo karantino įvedimo apsilankė vienoje vietos šventykloje Delio rytuose.

„Jaučiau, kad kažko trūko, kai negalėjau lankytis šventykloje visas šias savaites, – sakė jis. – Tikiuosi, kad padėtis pagerės, bet dabar ateisiu kasdien.“

Daugelis šventyklų prie įėjimų įrengė sanitarinius tunelius ir uždraudė tikintiesiems atnešti aukų.

„Žmonėms du kartus matuojama temperatūra prieš įeinant“, – nurodė vienos seniausių Delyje Džhandevalano šventyklos patikėtinis Ravindra Goelas.

400 metų senumo Džamos mečetė – viena didžiausių Indijoje – planuoja maldininkams leisti lankytis tik tris kartus per dieną vietoje įprastų penkių.

Smūgis ekonomikai

Delis yra vienas pagrindinių Indijos koronaviruso židinių – mieste užfiksuota daugiau nei 27,6 tūkst. užsikrėtimo ir 761 mirties atvejis, nors, kaip praneša žiniasklaida, tikrieji skaičiai veikiausiai yra daug didesni.

Mumbajus, kur užfiksuota maždaug penktadalis visų Indijos COVID-19 atvejų, o ligoninės nesusidoroja su pacientų srautu, pasielgė atsargiau. Pakelės parduotuvėms buvo leista atverti savo duris, tačiau prekybos centrai, restoranai ir kirpyklos liko uždaryti.

Indijos vyriausybės teigimu, kovo 25 dieną įvestas griežtas visuotinis karantinas padėjo sulėtinti koronaviruso plitimą.

Tačiau dabar šalis ruošiasi stipriam ekonominiam smūgiui, milijonams darbininkų praradus darbą.

Reitingų agentūros skaičiavimais, pastaruosius kelis dešimtmečius vidutiniškai 7 proc. augusi ekonomika šiemet gali susitraukti daugiau nei 5 procentais.

Nors praėjusį mėnesį suvaržymai buvo švelninami, Indijos gamybos sektoriui sunkiai sekasi atnaujinti veiklą, nes įmones dėl karantino masiškai paliko migrantai darbininkai.

Didmiesčiai, kadaise pritraukdavę daug neturtingų kaimo regionų darbininkų, nukentėjo nuo atvirkštinės migracijos, milijonams tokių darbuotojų sugrįžus į savo gimtuosius kaimus.

„Didelė gamybos pramonės dalis įsikūrusi tose pačiose valstijose, kur pandemijos poveikis yra reikšmingas“, – praėjusią savaitę naujienų agentūrai AFP sakė Jawaharlalo Nehru universiteto profesorius Santoshas Mehrotra.

„Dabar tai yra rajonai, iš kurių natūraliai išvyko daug darbuotojų... Jie neskubės sugrįžti“, – pastebėjo jis.