Popiežius Pranciškus, sekmadienį pirmąkart nuo sveikatos krizės pradžios kreipęsis į katalikus Šv. Petro aikštėje, pažymėjo, kad Italijoje blogiausia jau praeityje. Pontifikas taip pat pareiškė užuojautą pandemijos smarkiai paveiktų Lotynų Amerikos šalių gyventojams.

„Jūsų buvimas aikštėje yra ženklas, kad Italijoje ūmi epidemijos fazė baigėsi“, – sakė Pranciškus, Vatikanui patvirtinus, kad mieste valstybėje nebėra nė vieno COVID-19 atvejo.

„Deja, kitose šalyse – galvoju apie kai kurias iš jų – virusas ir toliau reikalauja daugybės gyvybių.“

Brazilija šiuo metu yra trečia pasaulyje pagal mirties atvejų skaičių – šioje šalyje mirė per 36 tūkst. žmonių. Tačiau prezidentas Jairas Bolsonaro kritikuoja vietos pareigūnų paskelbtas izoliavimo priemones ir grasina išvesti savo šalį iš Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO).

Aukų taip pat smarkiai daugėja Meksikoje, Peru ir Ekvadore, o Čilėje bendras mirčių skaičius yra pasiekęs 2 290.

Čiliečių sveikatos apsaugos ministras Jaime Manalichas šeštadienį pažymėjo, kad buvo ištaisytos tam tikros skaičiavimo klaidos, į kurias kovą ir balandį atkreipė dėmesį PSO, todėl šalyje šoktelėjo oficialus aukų skaičius, anksčiau siekęs 1 541.

Tuo metu komunistinėje Kuboje prezidentas Miguelis Diazas-Canelis paskelbė, kad epidemija „yra suvaldyta“, salai valstybei aštuntą dieną iš eilės neužfiksavus jokių naujų mirties atvejų. Pandemija pareikalavo Kuboje iš viso 83 gyvybių.

Nuo COVID-19 atsiradimo pernai Kinijoje susirgimų skaičius visame pasaulyje pasiekė beveik 7 milijonus. Infekcija privertė daugumą šalių skelbti karantiną, o pasaulio ekonomiką įstūmė į didžiausią nuosmukį nuo Didžiosios depresijos laikų.

Tačiau būgštavimus apie antrą bangą užtemdė rimtas susirūpinimas dėl ekonomikos, paskatinęs Europos valstybes vėl atidaryti sienas ir įmones, o Azijos ir Afrikos šalis – pamažu sugrįžti prie įprasto gyvenimo.

Remiantis naujienų agentūros AFP duomenimis, kaupiamais iš oficialių šaltinių, sekmadienį 22 val. Lietuvos laiku visame pasaulyje buvo 400 581 mirties atvejis – šis skaičius per pastaruosius pusantro mėnesio padvigubėjo.

Nors Europoje užfiksuota beveik pusė visų mirčių, labiausiai paveikta valstybė lieka daugiau kaip 110 tūkst. mirties atvejų nustačiusios Jungtinės Valstijos. Antroje vietoje yra Didžioji Britanija, kur nuo COVID-19 mirė daugiau nei 40 500 žmonių.

Baltimorėje įsikūrusio Johnso Hopkinso universiteto duomenimis, vėlai sekmadienį JAV užfiksuotas paros aukų skaičius (691) buvo mažiausias per savaitę.

Tuo metu Saudo Arabijoje užsikrėtimo atvejų skaičius viršijo 100 tūkst., pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, šalyje suintensyvėjus infekcijos protrūkiui.

Padėtis karalystėje pablogėjo pradėjus švelninti karantino priemones: sekmadienį paros užsikrėtimo atvejų skaičius antrą dieną iš eilės viršijo 3 000.