Pastaraisiais metais Rusija griežtai slopino opozicijos demonstracijas. Dabar vieno žmogaus piketai yra vieninteliai protestai, kuriuos leidžiama rengti nesuderinus su vietos valdžia.

Teismas buvo skyręs 35 metų žurnalistui ir Maskvos miesto tarybos nariui I. Azarui 15 parų arešto už protestų taisyklių pažeidimą, tačiau vėliau bausmė buvo sutrumpinta iki 10 parų areštinėje.

I. Azaro areštas praeitą mėnesį sukėlė jo kolegų ir draugų pasipiktinimą; kai kurie iš jų taip pat buvo sulaikyti už jo palaikymą piketuojant.

„Ačiū visiems už jūsų paramą, tačiau svarbiausias dalykas buvo palaikyti ne mane, o mūsų teisę į taikų protestą“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė Rusijos opozicijos laikraščio „Novaja gazeta“ žurnalistas I. Azaras.

„Deja, su šia teise viskas tapo tik blogiau“, – pridūrė jis.

Praeitą vasarą I. Azaras padėjo organizuoti Maskvoje kelias protesto prieš vyriausybę akcijas, per kurias buvo reikalaujama sąžiningų rinkimų. Tose demonstracijose dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių.

Žmogaus teisių teisininkai sako, kad I. Azaro sulaikymas buvo neteisėtas, nes vieno žmogaus protestai yra leidžiami. Tačiau Maskvos miesto teismas nepatenkino žurnalisto skundo dėl sulaikymo.

I. Azaras buvo suimtas gegužės 26 dieną prie Vidaus reikalų ministerijos Maskvos centre. Surengęs vieno žmogaus piketą jis norėjo išreikšti paramą areštuotam projekto „Policijos ombudsmenas“ įkūrėjui Vladimirui Voroncovui.

Gegužės 8 dieną Maskvos Tverės rajono teismas areštavo V. Voroncovą, buvusį VRM darbuotoją, įkūrusį projektą „Policijos ombudsmenas“, skirtą teisėsaugos darbuotojų teisėms ginti.

Jam pateiktas kaltinimas asmenų grupės vykdytu turto prievartavimu stambiu mastu. Vėliau jis buvo apkaltintas neteisėtu pornografijos platinimu.

„Policijos ombudsmeno“ įkūrėjas kaltės nepripažįsta, o jo advokatas teigia, kad kaltinimai yra grindžiami šmeižtu.