Remiantis Generalinės prokuratūros pareiškimu, preliminariai nustatyta, kad išsiliejimas įvyko dėl „žemės ir betoninio pamato suslūgimo“ sugedus rezervuarui.

Buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, penktadienį iš rezervuaro netoli Norilsko išsiliejus 21 t dyzelino. Per tą incidentą į vietos upę pateko daugybė teršalų, todėl teko surengti didžiulę valymo operaciją.

„Siekdamas užkirsti kelią panašiai situacijai itin pavojinguose pastatuose teritorijose, kuriose gali ištirpti amžinasis įšalas“, generalinis prokuroras „liepė nuodugniai apžiūrėti tokius objektus“.

Rusija yra pažeidžiama dėl klimato kaitos, nes nemaža šalies ekonominės infrastruktūros dalis įsikūrusi amžinojo įšalo sukaustytose vietovėse, kur dėl šiltėjančios temperatūros pradeda tirpti ledas.

Du trečdalius Rusijos teritorijos dengia amžinasis įšalas, o Aplinkos ministerija užpernai perspėjo, kad jam tirpstant iškyla pavojus vamzdynams ir įvairioms struktūroms, taip pat vietoms, kur užkastos nuodingos atliekos, galinčios prasiskverbti ir užteršti vandens kelius.

Sugriuvusį rezervuarą per dukterinę įmonę valdęs konglomeratas „Nornikel“ pareiškė įtariantis, kad žalos degalų saugyklai galėjo būti padaryta dėl nestabilaus grunto.