Ketvirtadienį NSV informavo susigrąžinusi visą Tripolį ir jo priemiesčius, kai jai pagaliau pavyko atremti Kh. Haftaro pajėgų – Libijos nacionalinės armijos (LNA) – puolimą, pradėtą pernai balandį.

Kh. Haftaro atstovas Ahmadas al Mesmari teigė, kad LNA pajėgų atitraukimas yra „humanitarinis žingsnis, turintis apsaugoti Libijos žmones nuo tolesnio kraujo liejimo“.

Nuo Kh. Haftaro pajėgų puolimo pradžios žuvo šimtai žmonių, o dar apie 200 tūkst. buvo priversti palikti savo namus. Maršalas šią operaciją pradėjo, žadėdamas „išvalyti“ sostinę nuo „teroristinių ginkluotų grupių“, anot jo, dominuojančio Nacionalinėje santarvės vyriausybėje.

A. al Mesmari nurodė, kad atitraukiant pajėgas taip pat siekta suteikti postūmį Jungtinių Tautų remiamos karinio komiteto, turinčios užtikrinti paliaubas šalies mastu, darbą.

„Skelbiame, kad perdislokavome savo pajėgas, buvusias prie Tripolio – su sąlyga, kad kita pusė laikysis paliaubų“, – sakoma vėlai ketvirtadienį paskelbtame A. al Mesmari pranešime.

„Jeigu jie [NVS] jų nesilaikys, atnaujinsime karines operacijas ir sustabdysime savo dalyvavimą karinio komiteto derybose“, – pridūrė jis.

JT misija Libijoje antradienį pranešė, kad po tris mėnesius trukusios derybų pauzės konflikto šalys susitarė atnaujinti dialogą dėl ugnies nutraukimo.

Karinis komitetas, sudarytas iš penkių NVS atstovų ir penkių Kh. Haftaro delegatų, pirmąsias derybas surengė vasarį, bet jos greitai buvo įšaldytos.

Sausį tarpininkaujant NVS remiančiai Turkijai ir svarbiai Kh. Haftaro rėmėjai Rusijai sudarytos paliaubos buvo dažnai pažeidinėjamos.

Kh. Haftarą remia kaimyninis Egiptas, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Rusija.

JT ekspertai balandį pranešė, kad Kh. Haftaro pajėgose kaunasi šimtai Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner Group“ samdinių.

Tačiau praeitą mėnesį, kai Kh. Haftaro kovotojai patyrė didelių nuostolių, NVS paskelbė, kad „Wagner Group“ kovotojai atsitraukė iš kovos veiksmų zonų į pietus nuo sostinės.