„Padėtį komplikuoja tai, kad upės netinkamos laivybai. Joks specialusis transportas ten patekti negali, o antžeminis [transportas galimas] tik specialus, vikšrinė technika. Tai tundra, jokių kelių į tas vietas nėra, žmonės ir įranga gabenami amfibijomis ir sraigtasparniu“, – sakė J. Lapšinas.

Gegužės 29 dieną per avariją bendrovės NTEK Norilsko 3-iojoje šiluminėje elektrinėje pratrūko kuro rezervuaras. Naftos produktai iš pradžių užliejo techninį kelią, kuriuo važiavęs automobilis užsidegė.

Rezervuare buvo daugiau kaip 21 tūkst. t dyzelino. Federalinės gamtos išteklių naudojimo priežiūros tarnybos „Rosprirodnadzor“ duomenimis, per avariją išsiliejo maždaug 20 tūkst. t naftos produktų, kurie pateko į Daldykano ir Ambarnajos upes. Pastaroji įteka į Piasino ežerą.

Rusijos kasybos konglomerato „Nornikel“ patronuojamosios bendrovės NTEK elektrinė energija aprūpina už poliaračio įsikūrusio Norilsko pramonės rajoną.

Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos Sibiro gelbėjimo centro atstovai, išvakarėse išsiųsti iš Novosibirsko srities į Norilską likviduoti avarijos padarinių, penktadienį pradėjo dirbti, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Nepaprastųjų situacijų ministerijos Novosibirsko srities vyriausiosios valdybos spaudos tarnybos vadovas Pavelas Vinakovas, taip pat esantis ekologinės katastrofos vietoje.

„Dirba beveik 500 žmonių... Tai naftos perdirbimo įmonių specialistai, turintys patirties ir atitinkamos įrangos naftos produktams iš vandens surinkti ir kranto linijai išvalyti“, – sakė jis.

Kaip vienas būdų išsiliejusiems naftos produktams surinkti svarstoma vamzdyno statyba, sakė J. Lapšinas.

Dėl avarijos Norilske pradėti keturi baudžiamieji tyrimai, areštuotas vienas elektrinės darbuotojas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį dėl avarijos Norilske paskelbė federalinio lygio nepaprastąją padėtį.