Alyvos į ugnį kliūstelėjo buvusios Ukrainos premjerės Julijos Tymošenko pareiškimas, kad sausio 4 dieną po užsitęsusio ginčo pasirašytas susitarimas yra neteisėtas.

Per Ukrainą tranzitu tiekiama apie 80 proc. dujų, kurias Europa gauna iš Rusijos.

Tarpininke šiame sandoryje bus menkai žinoma šveicarų kompanija "RosUkrEnergo", kurios 50 proc. priklauso Rusijos dujų monopolininkei "Gazprom", o kiti 50 proc. - Austrijos "Raiffeisen Zentralbank". Su sandoriu susiję šaltiniai tvirtina, kad "Raiffeisen" atstovauja grupei investuotojų iš Ukrainos. Bankas tai laiko paslaptyje.

"Mes atstovaujame grupei dujų pramonėje žinomų tarptautinių investuotojų, kurie nenori būti įvardyti", - sakė "Reuters" Austrijos banko investicijų skyriaus darbuotojas Wolfgangas Putschekas telefonu iš Vienos.

Neaiškumas, kas slypi už tarpininko, verčia spėlioti, kiek pastarasis pavaldus politinei įtakai.

Į Ukrainos valdančiąją koaliciją įeinančios Socialistų partijos lyderis, deputatas Mykola Rudkovskis mano, kad šalis neturi teisės pasirašyti kontraktą, kurį sudarant tarpininkauja komercinė struktūra, "jei deklaruoja, jog yra demokratinė Europos valstybė, demonstruojanti skaidrumą valdžios ir verslo santykiuose".

"Ukrainskaja pravda" tinklalapyje cituojami M.Rudkovskio žodžiai, kad tokios schemos priklauso nuo politinės konjunktūros, ir Ukraina vėl gali patirti energetinį nestabilumą. "RosUkrEnergo" gali bet kurią akimirką pakeisti sąlygas, atsisakyti tiekti dujas Ukrainai ir nukreipti jas į kitas rinkas", - mano politikas.

W.Putschekas iš "Raiffeisen" "RosUkrEnergo" pardavimų apimtis 2005 metais įvertino 3,5 mlrd. dolerių, pelną - 500 mln. dolerių. Pasak jo, "RosUkrEnergo" parduodamų gamtinių dujų kiekį 2006 metais padidins 35-40 proc. nuo dabartinių 40 mlrd. kubinių metrų, o tai kompaniją pavers viena didžiausių dujų tiekėjų į Europą.

Korupcijos rizika

Neskaidri kompanijos struktūra gali sąlygoti korupciją ir pinigų perpumpavimą į asmenines sąskaitas, sako kritikai, manantys, jog Ukrainai ir "Gazprom" būtų geriau atsiskaityti be tarpininkų.

"RosUkrEnergo" įkūrė buvusio prezidento Leonido Kučmos vyriausybė prieš pat jam atsistatydinant dėl šalį apėmusių masinių protestų. Per keletą mėnesių kompanija perėmė dujų importo iš Turkmėnijos į Ukrainą kontrolę.

Per trumpą laikotarpį, kai 2005 metais vadovavo vyriausybei, premjerė J.Tymošenko kritikavo "RosUkrEnergo", vadindama ją "kriminaline piktžaizde ant (valstybinės kompanijos "Naftogaz") kūno". Ketvirtadienį ji žadėjo pateikti teisminius ieškinius dėl šio sandorio.

"Šis susitarimas žada Ukrainai nestabilias dujų kainas. Visi tie susitarimai turi būti anuliuoti", - sakė ekspremjerė.

Tyrimas

J.Tymošenko ir jos sąjungininkas, buvęs Saugumo tarnybos vadovas Oleksandras Turčinovas inicijavo tyrimą, turintį išaiškinti, ar vienas iš "RosUkrEnergo" savininkų nėra Amerikos FTB už šantažą, sukčiavimą ir pinigų plovimą ieškomas verslininkas Semionas Mogilevičius.

Pastarasis per savo advokatą neigė turįs ryšių su kompaniją. Tą patį tvirtino ir W.Putschekas, pareiškęs, kad visi jos savininkai yra nepriekaištingos reputacijos.

"Tradicinė mūsų procedūra priimant klientą numato griežtus patikrinimus. Ir jie juos išlaikė", - sakė jis.

Viena iš "RosUkrEnergo" klientų yra Lenkijos dujų kompanija PGNiG, perkanti iš jos du milijardus kubinių metrų dujų per metus, pranešė šaltiniai Varšuvoje. Iš viso Lenkija per metus suvartoja 13 mlrd. kubinių metrų dujų.

Tiesioginiai atsiskaitymai

Pagal susitarimą "RosUkrEnergo" Ukrainai dujas tieks, vidutiniškai imdama 95 dolerius už 1000 kubinių metrų. Tuo pat metu kompanija"Gazprom" mokės po 230 dolerių už 1000 kubinių metrų.

Vengrijai ir Rumunijai kompanija dujas parduos tiesiogiai, kad kompensuotų nuostolius, praneša informuoti šaltiniai.

"Apskritai mes manome, jog tai gerai "Gazprom", nes kainos kyla, tačiau galiausiai jam pačiam būtų geriau užsiimti šiuo verslu", - sakė "Hermitage Capital Management" darbuotojas Vadimas Kleineris.

"Gazprom" ir Rusijos vyriausybės atstovai tvirtina, kad jų dalyvavimas sandoryje pakankamai skaidrus, tačiau jie negali įtakoti, kokį kontrakto vykdymo būdą pasirinks Ukrainos valdžia.

"Mes žinome, kas valdo Rusijos dalį, ir norėtume, kad ukrainiečiai pereitų prie tiesioginio valstybinio valdymo. Bet jie pasirinko tokią sandorio struktūrą", - sakė vienas iš Rusijos atstovų.