Vėliau visoje šalyje vyko daugiausia taikios demonstracijos. Niujorke tūkstančiai žmonių žygiavo per Bruklino tiltą, o Vašingtone ir Los Andžele buvo panaikinta komendanto valanda ir minios sumažėjo.

Mineapolyje G. Floydo advokatas gedėtojams pasakė, kad pasieks teisingumą šiam 46 metų vyrui, kuris mirė areštuojamas gegužės 25 dieną, kai baltasis policininkas beveik devynias minutes keliu spaudė jam kaklą.

„George'ą Floydą nužudė ne koronaviruso pandemija, – sakė G. Floydo šeimai atstovaujantis Benjaminas Crumpas. – Tai padarė ta kita pandemija. Rasizmo ir diskriminacijos pandemija.“

Minia tylėdama stovėjo aštuonias minutes ir 46 sekundes – tiek pat, kiek policininkas Derekas Chauvinas keliu spaudė G. Floydo kaklą per Mineapolio gatvėje nufilmuotą incidentą.

G. Floydo mirtis vėl įžiebė seną pyktį dėl incidentų, kai afroamerikiečiai žūdavo dėl policijos veiksmų. Įvykis Mineapolyje visoje šalyje išprovokavo didžiulius pilietinius neramumus, kokių nebuvo nuo Martino Lutherio Kingo jaunesniojo nužudymo 1968 metais.

Demonstracijoms už rasinį teisingumą vykstant ne tik JAV, bet ir pasaulyje, A. Sharptonas sakė, kad G. Floydas nebus miręs veltui.

„Laikas mums pakilti George'o vardu ir pasakyti: „Patraukit savo kelį mums nuo kaklų“, – sakė 65 metų baptistų pastorius.

„Jūs pakeitėt pasaulį, George'ai, – sakė jis. – Mes kovosime toliau, George'ai. Nesustosime, kol nepakeisime visos teisingumo sistemos.“

G. Floydo šeimos nariai buvo tarp kelių šimtų žmonių, dalyvavusių pamaldose Šiaurės centro universitete (NCU).

Mineapolio policijos viršininkas Medaria Arradondo priklaupė, kai katafalkas atvežė G. Floydo palaikus į pamaldas.

„Būtini ir pavėluoti“


G. Floydo pagerbimas taip pat vyko Niujorke, kur susirinko tūkstančiai žmonių, tarp jų velionio brolis Terrence'as.

„Baltųjų tyla yra smurtas“, – skelbė vienas užrašas. Kitame plakate buvo parašyta: „Padaryk Ameriką vėl negėdingą.“

Buvo pranešta apie areštus Manhatane, kur 20 val. vėl įsigaliojo komendanto valanda, o Niujorko valstijoje esančiame Bafale policininkas, parbloškęs garbaus amžiaus protestuotoją, išprovokavo pasipiktinimą, filmuotai incidento medžiagai išplitus internete.

Policijos pareiškime sakoma, kad tas vyras, kuris atrodė be sąmonės ir kuriam smarkiai kraujavo iš vienos ausies, „suklupo ir pargriuvo“.

Vietos žiniasklaida vėliau pranešė, kad vyro būklė stabili ir kad pradėtas vidaus patikrinimas dėl pareigūnų veiksmų.

Ričmonde protestuotojai buvo susirinkę prie Roberto E. Lee statulos, Virdžinijos gubernatoriui Ralphui Northamui paskelbus planus pašalinti šį konfederatų lyderio paminklą.

Tuo tarpu respublikonų senatorė Lisa Murkowski iš Aliaskos paskelbė, kad jai dabar sunku apsispręsti, ar paremti prezidento Donaldo Trumpo perrinkimą.

Pasak L. Murkowski, jai abejonių sukėlė D. Trumpo buvusio gynybos sekretoriaus Jameso Mattiso (Džeimso Matiso) diena anksčiau išsakyti komentarai apie prezidentą, „bandantį mus supriešinti“.

„Pagalvojau, kad generolo Mattiso žodžiai teisingi ir garbingi, būtini ir [jau] pavėluoti“, – žurnalistams sakė senatorė.

Jos pareiškimas žymi reikšmingą nusigręžimą nuo D. Trumpo respublikonų stovykloje, kuri per įvairias krizes, įskaitant jo apkaltą ir dabartinį grasinimą panaudoti prieš protestuotojus karinę jėgą, iš esmės laikydavosi vieningai.

„Nusikaltėliai ir anarchistai“


Nors smerkė G. Floydo mirtį, D. Trumpas demonstravo griežtą poziciją protestuotojų atžvilgiu – prezidentas sakė, kad tarp jų yra daug „blogų žmonių“, ir ragino gubernatorius „dominuoti gatvėse“.

JAV pilietinių teisių grupės ketvirtadienį iškėlė bylą D. Trumpui dėl šios savaitės įvykio, kai saugumo pajėgos cheminėmis priemonėmis vaikė taikius demonstrantus prie Baltųjų rūmų, kad prezidentas galėtų nueiti į vieną netoliese esančią bažnyčią papozuoti fotografams.

Pirmadienio vakarą virš protestuotojų Vašingtone nedideliame aukštyje taip pat skraidė sraigtasparniai, tokiu būdu galbūt siekiant pademonstruoti jėgą.

D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Problema ne šie labai talentingi, žemai skraidantys sraigtasparnių pilotai, norintys išgelbėti mūsų miestą; problema yra padegėjai, plėšikautojai, nusikaltėliai ir anarchistai, norintys sunaikinti jį (ir mūsų šalį)!“

D. Trumpo perrinkimo kampanija apkaltino „Twitter“ cenzūra, kai dėl skundo, susijusio su autorių teisėmis, buvo pašalintas jos vaizdo koliažas G. Floydo garbei, kuriame girdima prezidento kalba apie jo nužudymą.

„Įtraukiantys visus“


Atstovų Rūmų narys demokratas Johnas Lewisas, kuris drauge su Martinu Lutheriu Kingu jaunesniuoju protestavo prieš segregaciją, atkartojo A. Sharptono viltis ir sakė, kad G. Floydo mirtis gali atverti kelią „didesnėms permainoms“.

80-metis kovos už pilietines teises veteranas televizijos laidai „CBS This Morning“ sakė, kad dabartiniai protestai atrodo „daug didesni ir įtraukiantys visus“. J. Lewisas taip pat smerkė D. Trumpo grasinimus panaudoti prieš demonstrantus karinę jėgą.

Kai kuriuos protestus pirmosiomis dienomis temdė riaušės ir plėšikavimas, bet vėliau jie vyko daugiausia taikiai.

Trys iš keturių Mineapolio policininkų, kurie areštavo G. Floydą dėl įtariamo padirbto banknoto pateikimo, pirmą kartą stojo prieš teisėją išklausyti kaltinimų padėjus ir kursčius jį nužudyti.

Už kiekvieno iš šių pareigūnų paleidimą paskirtas 1 mln. dolerių (888,9 tūkst. eurų) užstatas.

Ketvirtasis policininkas, D. Chauvinas, kuris prieš teismą stojo praėjusią savaitę, buvo apkaltintas antrojo laipsnio žmogžudyste.