25 metų A. Arbery vasario 23-iąją nušovė Travisas McMichaelas, vienas iš trijų baltųjų vyrų, kurie važiuodami pikapais jį persekiojo, kai vyras bėgiojo gyvenamajame rajone Bransviko mieste.

Džordžijos valstijos Tyrimų biuro agentas Richardas Dialas per parengtinį teismo posėdį sakė, kad vienas iš šios trijulės, Williamas Bryanas, pripažino, kad T. McMichaelas pavartojo įžeidžiamą epitetą.

„Prieš atvykstant policijai, kai pono A. Arbery lavonas gulėjo ant žemės, jis išgirdo, kaip Travisas McMichaelas pasakė: „sup***** nigeris“, – sakė R. Dialas per teismo posėdį.

W. Bryanas, nufilmavęs žmogžudystę savo mobiliuoju telefonu, tai paliudijo per apklausą, kai prisaikdintas davė parodymus, sakė agentas.

T. McMichaelas, jo tėvas Gregory McMichaelas ir W. Bryanas kaltinami nužudymu. Dėl šių W. Bryano parodymų jiems gali būti pareikšti federaliniai kaltinimai dėl neapykantos nusikaltimo.

G. McMichaleas anksčiau dirbo Bransviko prokuratūros tyrėju.

A. Arbery byla nugulė vietos policijos stalčiuose ir tikriausiai būtų numarinta, tačiau gegužės 5 dieną žiniasklaidai paviešinus nutekintą žmogžudystės vaizdo įrašą, kurį savo telefonu nufilmavo W. Bryanas, šalyje kilo didžiulė pasipiktinimo banga.

Byla buvo perduota valstijos tyrėjams.

Vaizdo įraše matyti, kaip ginkluoti T. McMichaelas ir G. McMichaelas sustabdo savo pikapą. A. Arbery pabandžius apibėgti automobilį, T. McMichaelas šautuvu užtveria jam kelią. Tarp jų įsiplieskia kivirčas, vyrai susistumdo, ir tuomet į A. Arbery paleidžiami trys šūviai.

Ketvirtadienio teismo posėdis įvyko šalyje tęsiantis didžiulio masto protestams, kuriuos išprovokavo afroamerikiečio George'o Floydo mirtis dėl policijos veiksmų.

Gegužės 25 dieną Mineapolyje beginklis G. Floydas mirė areštuojamas, kai baltasis policininkas Derekas Chauvinas beveik devynias minutes keliu spaudė ant žemės paguldyto ir antrankiais surakinto vyro kaklą, kol šis liovėsi kvėpuoti.

D. Chauvinas buvo atleistas, jam pareikšti kaltinimai nužudymu.

R. Dialas per teismo posėdį sakė, kad T. McMichaelas dažnai reiškė neapykantą afroamerikiečiams ir socialiniuose tinkluose vartojo žodį „nigeris“.

Iš pradžių tėvas ir sūnus McMichaelai tvirtino, kad A. Arbery nužudymas buvo savigyna. Vietos prokurorai, panašu, sutiko su šia versija.

Tačiau R. Dialas šią versiją atmetė.

„Nemanau, jog tai buvo pono T. McMichaelo savigyna. Manau, tai buvo pono A. Arbery savigyna“, – kalbėjo jis per teismo posėdį.

„Manau, ponas A. Arbery buvo persekiojamas ir bėgo, kol nebeliko jėgų“, – sakė agentas.