Parlamento vicepirmininkas Sureyya Sadi Bilgicas perskaitė apeliacinio teismo sprendimus, patvirtinančius apkaltinamuosius nuosprendžius trijų įstatymų leidėjų atžvilgiu, taigi, jie automatiškai prarado teisinę neliečiamybę ir vietas parlamente.

Opozicijos įstatymų leidėjai daužė kumščiais savo stalus ir skandavo šūkius, smerkdami prezidento Recepo Tayyipo Erdogano valdančiąją Teisingumo ir plėtros partiją (AKP) kaip „demokratijos priešę“.

Šis žingsnis žengtas parlamente jau tvyrant didelei įtampai dėl ginčytino įstatymo projekto, kuris gyvenviečių stebėtojams suteiktų panašias galias kaip įprastų šalies policijos pajėgų nariams.

Parlamentaro mandatų neteko Enisas Berberoglu iš pagrindinės opozicinės Respublikos liaudies partijos (CHP) bei prokurdiškai Liaudies demokratijos partijai (HDP) priklausantys Leyla Guven ir Musa Farisogullari.

E. Berberoglu buvo teisiamas dėl kaltinimų šnipinėjimu už vienam opozicijos laikraščiui tariamai nutekintas nuotraukas, kuriose esą buvo užfiksuota Turkijos žvalgybos agentūros ginklų kontrabanda į Siriją.

L. Guven ir M. Farisoglullari buvo nuteisti dėl ryšių su kurdų sukilėliais.

Tiek CHP, tiek HDP neigia kaltinimus ir tvirtina, kad bylos prieš šiuos įstatymų leidėjus buvo politiškai motyvuotos.

CHP lyderis Kemalis Kilicdaroglu pasmerkė sprendimą atimti iš savo nario E. Berberoglu parlamentaro mandatą kaip dar vieną žingsnį besitęsiančioje R. T. Erdogano susidorojimo su opozicija kampanijoje, kuri prasidėjo po 2016-ųjų nepavykusio perversmo.

„Mes tęsime kovą už demokratiją, kad atkurtume teisingumą, teises ir įstatymus“, – tviteryje parašė jis.

HDP taip pat tviteryje pasmerkė sprendimą atimti mandatus iš L. Guven ir M. Farisogullari kaip „neteisėtą žingsnį“.

„Guven ir Farisogullari atstovauja milijonų valią. Jų parlamentaro vietų atšaukimas mūsų ir mūsų tautų neišgąsdins!“ – sakoma partijos žinutėje.

CHP tvirtina, kad parlamentaro mandatas ir teisinė neliečiamybė iš E. Berberoglu buvo atimti per anksti, nes jo bylą vis dar svarsto aukščiausios instancijos Turkijos teismas. Partija taip pat sako, kad AKP sulaužė tradiciją teismo sprendimus skaityti tik parlamentarų kadencijos pabaigoje.

Įtakingas AKP parlamentaras Eminas Akbasoglu tvirtino, kad minimas žingsnis neprieštarauja Turkijos konstitucijai.

„HDP ir CHP pozicijos, atvirai aukštinančios nusikaltimą ir nusikaltėlį, yra nepriimtinos“, – pareiškė jis.

E. Berberoglu sakė, kad yra pasirengęs pasiduoti pareigūnams, kad atliktų pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę.