Įstatymo projektui buvo pritarta 41 balsais prieš vieną, tačiau prodemokratinis blokas 75 vietų Įstatymų leidžiamojoje taryboje atsisakė balsuoti ir vietoje to skandavo šūkius, kuriais smerkė iniciatyvą.

Balsavimas buvo surengtas honkongiečiams minint 31-ąsias Tiananmenio aikštės protestų kruvino numalšinimo metines. Vyriausybės oponentai šia simboline proga sutelkė jėgas.

Siekdamas sustabdyti procedūrą, vienas įstatymų leidėjas ant parlamento grindų paliejo nemaloniai kvepiančio skysčio.

Jo kolegos pasakė aistringas kalbas, smerkdami įstatymą, numatantį laisvės atėmimą iki trejų metų ir baudas „Savanorių maršą“ išniekinusiems asmenims.

„Jei norite, kad žmonės gerbtų valstybės himną, bijau, kad pasirinkote neteisingą požiūrį, duodantį priešingą rezultatą“, – diskusijų metu pareiškė už demokratiją pasisakantis įstatymų leidėjas Wu Chi-wai.

Jis citavo himno – revoliucinio šaukimo griebtis ginklų – pirmąją eilutę: „Sukilkim! Kas nenori būti vergai!“

„Centrinė liaudies vyriausybė mus engia ir esame verčiami tapti šio režimo vergais“, – pažymėjo Wu Chi-wai.

Įstatymų leidžiamojoje taryboje apstu Pekiną palaikančių deputatų, o tik pusė parlamento narių renkama visuotiniu balsavimu.

Miesto vyriausybė atmetė kritiką, kad naujas himno įstatymas varžo politines laisves, atkreipdama dėmesį, kad daugelis kitų valstybių turi panašius teisės aktus.

„Kai kas sako, kad tai piktavališkas įstatymas, užgniaušiantis mūsų žodžio laisvę. Taip jokiu būdu nėra“, – po balsavimo žurnalistams pareiškė konstitucijos ir žemyninių reikalų ministras Erickas Tsangas.

Jo teigimu, baudžiamojon atsakomybėn bus patraukiami tik asmenys, „atvirai ir sąmoningai“ išniekinę himną.

Honkongečiai, ypač futbolo sirgaliai, pastaraisiais metais įsiutindavo Pekiną, nušvilpdami Kinijos himną, kad parodytų savo nepasitenkinimą Kinijos valdymu.

Plačiai paplitęs pyktis dėl Pekino veiksmų įsiplieskė pernai, kai prasidėjo septynis mėnesius trukę didžiuliai protestai, neretai peraugdavę į smurtą.

Aprimus toms demonstracijoms, Pekinas paragino Honkongo lyderius priimti įstatymus, panašius į galiojančius šalies žemyninėje dalyje, kurie, be kita ko, draudžia niekinti himną.

Pagal susitarimą, pasiektą su Didžiąja Britanija prieš jo buvusios kolonijos perdavimą Kinijai, Pekinas įsipareigojo leisti Honkongui 50 metų laikotarpiui išlaikyti tam tikras laisves ir autonomiją.

Daugelis honkongiečių būgštauja, kad šios laisvės iš jų atimamos anksčiau, nei sutarta. Pekinas tokį kaltinimą neigia.

Naująjį himno įstatymą dar turi pasirašyti miesto lyderė Carrie Lam. Spėjama, kad pakeitimai įsigalios birželio 12 dieną.