Pranešime nurodoma, kad per grumtynes kitiems dviem policininkams buvo peršautos rankos.

Kruvinas incidentas įvyko prieš pat vidurnaktį, po draudimo būti gatvėse įsigaliojimo 20 val. vietos laiku. Komendanto valanda Niujorke buvo įvesta siekiant numalšinti didelius neramumus, įsiplieskusius praeitą savaitę dėl juodaodžio George'o Floydo mirties Minesotoje, policijai jį šiurkščiai areštuojant.

Visi trys sužeisti pareigūnai turėtų pasveikti. Juos užpuolęs vyras, į kurį šauta kelis kartus, buvo hospitalizuotas kritinės būklės, sakė policijos komisaras Dermotas Shea.

„Šiuo metu žinome, jog tai, regis, buvo visiškai, bailiai niekingas, neišprovokuotas apsiginti negalėjusio policijos pareigūno užpuolimas ir, ačiū Dievui, šiuo metu laidotuvių neplanuojame“, – sakė D. Shea.

Jis pažymėjo, kad tai buvo vienas iš kelių pastarosiomis dienomis įvykusių policininkų užpuolimų, įskaitant incidentą, kai automobilininkas rėžėsi į policijos seržantą, bandžiusį stabdyti plėšikavimą Bronkse, ir atvejį Manhatane, kai per grumtynes su protestuotojais vienam leitenantui į šalmą pataikė plyta.

Niujorke jau kelias dienas tęsiasi protestai prieš policijos brutalų elgesį. Šūviai vėlai trečiadienį aidėjo už vieno kvartalo nuo vietos, kur savaitgalį protestuotojai ir policija įsitraukė į kelias valandas trukusį susirėmimą, kurio metu buvo sudegintas policijos automobilis, o protestuotojai buvo mušami guminėmis lazdomis.

Trečiadienį dienos metu vyko taikūs protestai ir demonstracijos, bet 20 val. mieste įsigaliojus komendanto valandai policija atvyko jų vaikyti.

Niujorko meras Billas de Blasio, pasirodęs su D. Shea prie ligoninės, kurioje gydomi nukentėję pareigūnai, pavadino minimus įvykius „labai sunkiu vakaru“ ir gyrė šiuos policininkus už drąsą.

Kai kurios užpuolimo detalės vis dar neaiškios, bet D. Shea sakė, kad įtariamasis maždaug 23 val. 45 min. vietos laiku paprastai priėjo prie dviejų pareigūnų, kurie į rajoną buvo atsiųsti užkirsti kelio plėšikavimui, ir subadė vieną iš jų.

Netoliese buvę pareigūnai išgirdo šūvius, atskubėjo į įvykio vietą ir pamatė vyrą su šaunamuoju ginklu rankoje, tikriausiai paimtu iš kurio nors pareigūno, sakė D. Shea. Tuomet atvykę pareigūnai pradėjo šaudyti.

Pasak komisaro, įvykio vietoje paimtos 22 šovinių tūtelės. D. Shea nenurodė, ar pareigūnų rankos buvo peršautos iš kolegų ginklų.

Komisaras nespėliojo dėl užpuoliko, kurio vardas neskelbiamas, motyvų, bet policininkų profesinės sąjungos PBA prezidentas Patrickas Lynchas kaltino prieš policiją nukreiptą protestų retoriką.

„Ar mes nustebę? Ar nustebę, kad vėl esame čia, ligoninėje? Ar dėl girdimos retorikos, mūsų gatves šturmuojančios retorikos prieš policiją abejojome, ar esame nustebę, kad gavome šį iškvietimą? Aš tai ne. Mes sakėme, kad taip nutiks“, – pažymėjo jis.