„Nuo rytojaus (ketvirtadienio) nebebus patikrinimų norint patekti į Austriją“, – per spaudos konferenciją sakė Alexanderis Schallenbergas, tačiau pridūrė, kad kol kas galios sienos su Italija apribojimai.

„Skaičiai neleidžia to padaryti tik Italijos atžvilgiu“, – pabrėžė jis.

Taigi, nuo birželio 4 dienos atvykstant į Austriją sausumos keliais iš Vokietijos, Lichtenšteino, Šveicarijos, Slovakijos, Slovėnijos, Čekijos ar Vengrijos galios įprastinė sienos kirtimo tvarka, atvykstantieji dėl COVID-19 nebus tikrinami ir jiems nebus taikomi kitokie dėl pandemijos įvesti įvažiavimo į šalį ribojimai.

Televizijos ORF žiniomis, sausumos sienos su Italija ar tik su kai kurių jos regionais atvėrimo galimybes Austrijos vyriausybė planuoja svarstyti kitą savaitę.

Vokietija atsidaro


Vokietija nuo birželio 15 d. panaikins įspėjimus dėl kelionių į Europos šalis, trečiadienį paskelbė užsienio reikalų ministras Heiko Maasas, Senajam žemynui palaipsniui švelninant dėl COVID-19 įvesto karantino apribojimus.

„Šiandien nusprendėme, kad kelionių įspėjimas įvardytam šalių ratui nebus tęsiamas, jį pakeis rekomendacijos“, – sakė H. Maasas, turėdamas omenyje E

valstybes, išskyrus Ispaniją, taip pat Jungtinę Karalystę, Šveicariją, Islandiją ir Lichtenšteiną.
Įspėjimą pakeis rekomendacijos kiekvienai atskirai šaliai, jei „atitinkamose valstybėse nebus įvedami draudimai atvykti užsieniečiams ar plataus masto karantinas“, teigė H. Maasas.

Jis taip pat pabrėžė, kad Vokietija atidžiai stebės epidemiologinius duomenis, o įspėjimas dėl kelionių bus atnaujintas, jei atitinkamoje šalyje 100 tūkst. gyventojų tenkančių COVID-19 atvejų skaičius per savaitę viršys 50 atvejų.

Vokietija kovo viduryje perspėjo gyvnetojus be svarbios priežasties nevykti į užsienį. Taip siekta suvaldyti COVID-19 plitimą.

Šiuo metu užsikrėtimų skaičius sparčiai mažėja, o Vyriausybė ieško būdų atnaujinti ekonominę veiklą šalyje.

Trečiadienį Vokietijoje užregistruota vos 342 nauji COVID-19 atvejai. Protrūkio piko metu kovą per dieną užfiksuota net 6 tūkst. naujų COVID-19 atvejų.

ES gegužę paskelbė planus, kaip birželį bus palaipsniui atnaujinamas vasaros turizmo sezonas, o ES vidaus sienos – atidaromos.

Kai kurios šalys jau pradėjo atidarinėti savo sienas užsieniečiams, taip siekdamos atgaivinti nuo pandemijos ypač smarkiai nukentėjusį turizmo sektorių.

Trečiadienį keliautojams iš Europos atsivėrė Italija, o Austrija ketina nuo birželio vidurio įsileisti atvykėlius iš Vokietijos, Šveicarijos, Čekijos, Slovakijos ir Vengrijos.

Tiesa, H. Maasas paragino ir toliau laikytis atsargumo.

„Žinau, kad šis sprendimas kelia daug vilčių ir lūkesčių, tačiau noriu dar kartą pasakyti: įspėjimai dėl kelionių nėra kelionių draudimai, o rekomendacijos dėl kelionių nėra raginimas keliauti“, – sakė jis.
Kitos šalys, kaip Belgija ir Jungtinė Karalystė, vis dar ragina atsisakyti visų nebūtinų kelionių į užsienį.