JK „griežtai nesutinka su tokiu autoritariniu Kinijos įstatymu“, parlamentarams sakė D. Raabas, pasibaigus pirmadienį Honkongo klausimu surengtam posėdžiui, kuriame dalyvavo JAV ir kitų valstybių užsienio reikalų ministrai.

Praėjusią savaitę įstatymas buvo patvirtintas Kinijos marionetinio parlamento, tai sukėlė naujus protestus Honkonge ir Vakarų valstybių kritiką.

„Kol kas dar nematėme detalaus įstatymo teksto, tačiau galiu pagrįstai teigti, kad šio įstatymo priėmimas aiškiai prieštarautų Kinijos įsipareigojimams pagal tarptautinę teisę“, – teigė D. Raabas.

1984 m. Pekinas ir Didžioji Britanija pasirašė susitarimą, kuriuo įsipareigojo užtikrinti tam tikras Honkongo laisves ir autonomiją bent 50 metų po susitarimo priėmimo.

Dabar yra tinkamas metas Kinijai pasitraukti iš šio lemiamo taško, gerbti Honkongo autonominį statusą ir laikytis savo tarptautinių įsipareigojimų, – sakė užsienio reikalų sekretorius. – Raginame Kinijos vyriausybę bendradarbiauti su Honkongo gyventojais ir vyriausybe, kad būtų išspręstos politinės įtampos ir nutrauktas smurtas mieste.“

Kinija pirmadienį pagrasino imtis atsakomųjų veiksmų, po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas teigė pradėsiantis procesą, kuriuo sieks panaikinti specialųjį Honkongo statusą.