Skandalas kilo Italijai pasirengus kitam karantino laipsniško atšaukimo etapui. Karantinas visoje šalyje buvo paskelbtas prieš tris mėnesius, siekiant stabdyti mirtinai pavojingo viruso plitimą.

„Tikrovėje šio viruso Italijoje kliniškai nebėra“, – sakė Alberto Zangrillo, vadovaujantis Milano Šv. Rapolo ligoninei.

„Pastarųjų 10 dienų ėminiai parodė be galo mažą viruso kiekį... palyginti su [ėminiais] prieš mėnesį ar du“, – sakė jis sekmadienio interviu televizijai RAI.

„Kažkas turi prisiimti atsakomybę už šalies terorizavimą“, – pridūrė A. Zangrillo.

Milanas yra šiaurinio Lombardijos regiono sostinė, kurią COVID-19 protrūkis Italijoje paveikė labiausiai.

Alberto Zangrillo

Keli specialistai Italijoje ir užsienyje iškart paprieštaravo A. Zangrillo komentarams.

Dr. Oscaras MacLeanas iš Medicininių tyrimų tarybos (MRC) ir Grazgo universiteto Virusų tyrimų centro sakė, kad A. Zangrillo pareiškimų „neparemia jokia mokslinė literatūra“, be to, jie „atrodo gana neįtikimi genetiniu pagrindu“.

Profesorius Martinas Hibberdas iš Londono Higienos ir atogrąžų medicinos mokyklos sakė: „Esant situacijai, kai sunkių atvejų skaičius mažėja, gali atsirasti laiko pradėti stebėti žmones su mažiau sunkiais simptomais, ir susidaro įspūdis, kad virusas keičiasi.“

„Virusas – vis dar žudikas“

PSO taip pat pabrėžė, kad naujasis koronavirusas staiga netapo mažiau patogeniškas.

„Turime būti atsargūs: tai vis dar virusas žudikas“, – žurnalistams sakė PSO ekstremalių situacijų direktorius Michaelas Ryanas.

„Turime būti itin atsargūs, kad nesukurtume jausmo, jog virusas staiga, savo valia, nutarė būti mažiau patogeniškas. Taip tikrai nėra“, – per virtualią spaudos konferenciją pabrėžė M. Ryanas, turintis epidemiologo darbo patirties.

Italijos nacionalinės sveikatos tarybos vadovas Franco Locatelli sakė, kad jį „suglumino“ A. Zangrillo komentarai.

Franco Locatelli

„Pakanka pažiūrėti į naujų, kasdien patvirtinamų pozityvių (užsikrėtimo) atvejų skaičių, kad pamatytum išliekančią naujojo koronaviruso cirkuliaciją Italijoje“, – sakė jis.

Prestižinio Spallanzani infekcinių ligų instituto Romoje direktorius Giuseppe Ippolito taip pat sakė, jog nėra mokslinių įrodymų, kad virusas mutavo ar kad pasikeitė jo poveikis.

Giuseppe Ippolito

Vyriausybė tvirtina, kad tai viena pavojingiausių pandemijos, kuri Italijoje nusinešė per 33 tūkst. gyvybių, fazių.

Vyriausybė ragino žmones laikytis socialinio atstumo taisyklių ir nešioti kaukes, kad virusas vėl nepradėtų plisti.

Pirmadienį keturiuose iš 20 Italijos regionų buvo paleista kontaktų atsekimo programėlė, turinti padėti šaliai išvengti antros viruso bangos. Netrukus programėlė turi būti pradėta naudoti ir kituose regionuose.

Pradedant kitą karantino naikinimo etapą, nuo trečiadienio į Italiją vėl bus leidžiama atvykti užsienio turistams, be to, žmonės galės keliauti tarp regionų.

Perspėja ir Italijos prezidentas

Italijoje koronaviruso krizė dar nesibaigė, antradienį Italijos Respublikos dienos proga sakė šalies prezidentas Sergio Mattarella, kiek anksčiau vienam aukšto lygio medikui pareiškus, kad koronaviruso Italijoje iš viso nebėra.

Užsikrėtimo COVID–19 atvejų bei mirčių nuo šios ligos skaičius Italijoje ir toliau mažėja, valstybė rengiasi dar vienam karantino priemonių švelninimo etapui. Nuo protrūkio pradžios COVID–19 šalyje iš viso pareikalavo beveik 33 500 aukų.

Italija Respublikos dieną švenčia „nesijausdami saugiai, tačiau turėdami vilties“, teigė S. Mattarella.

„Krizė nesibaigė, ir gyventojai, ir institucijos – visi yra priversti susidurti su padariniais ir traumomis“, – teigė jis.

Būtų tiesiog „nedovanotina neįvertinti žmonių aukų, skausmo, vilties ir poreikio pasitikėti mūsų žmonėmis“, teigė prezidentas.

„Italija šios krizės akivaizdoje parodė geriausias savo savybes“, – teigė S. Mattarella ir pabrėžė besididžiuojantis savo šalimi ir italų „moraline vienybe“, kurios prireiks, siekiant atkurti šalies gerovę.

Švento Rafaelio ligoninės Milane vadovas Albertas Zangrillas Italijoje sukėlė sąmyšį, kai pareiškė, kad viruso šalyje nebėra. Šis komentaras sukėlė vyriausybės ir ekspertų visame pasaulyje nerimą.