Ši konfrontacija pratęsia virtinę ginčų, dėl kurių pastaraisiais mėnesiais tarp abiejų šalių augo įtampa.

Turkija penktadienį paskelbė ketinanti per artimiausius tris ar keturis mėnesius pradėti gręžti, ieškodama naftos ir dujų telkinių rytinėje Viduržemio jūros dalyje.

Ankara praėjusiais metais pasirašė prieštaringai vertinamą susitarimą su Jungtinių Tautų pripažįstama Libijos vyriausybe Tripolyje, turintį pagrįsti Turkijos pretenzijas į dideles jūros akvatorijas.

Šis susitarimas įsiutino kaimyninės šalis, įskaitant Graikiją, pareiškusią, kad susitarime neatsižvelgiama į Kretos salą.

Europos Sąjungai priklausantis Kipras taip pat piktinosi, kad Turkija pasiuntė laivų ieškoti naftos ir dujų prie šios padalytos salos krantų.

ES ne kartą ragino Turkiją nutraukti energijos išteklių paieškas prie Kipro krantų, teigdama, kad tokie veiksmai yra neteisėti, nes pažeidžia salos išskirtinę ekonominę zoną.

Graikijos užsienio reikalų ministras Nikas Dendijas pirmadienį išplatintame pareiškime nurodė, kad Turkijos prašymas atlikti „naftos žvalgymą Graikijos kontinentinio šelfo regione yra dalis veiksmų, vykdomų kaimyninės šalies, mėginančios pamažu uzurpuoti Graikijos suverenias teises“.

„Turkijos neteisėti veiksmai... negali prilygti Graikijos suverenitetui, grindžiamam tarptautine ir jūrų teise“, – pabrėžė N. Dendijas ir pridūrė, jog Atėnai „pasirengę atsakyti į šią naują provokaciją, jei Turkija galiausiai ją įgyvendins“.

Anot graikų naujienų agentūros ANA, vyriausybė Atėnuose pirmadienio vakarą iškvietė Turkijos ambasadorių į Užsienio reikalų ministeriją.

Graikijos ir Turkijos santykiuose pastaruoju metu vėl kilo įtampa, Ankarai siekiant ES paramos jos kariniams veiksmams Sirijoje ir migracijos problemoms išspręsti.

Kovą Turkija paskelbė netrukdysianti dešimtims tūkstančių prieglobsčio prašytojų nuvykti prie sienos su Graikija ir pamėginti kirsti patekti į Europos Sąjungos teritoriją.

Praėjusią savaitę Atėnai „prevenciškai“ pasiuntė 400 policininkų prie savo sausumos sienos su Turkija, siekdami užkirsti kelią potencialiam naujam migrantų antplūdžiui.