Pasak J. Ardern, Naujoji Zelandija kitą savaitę gali pereiti prie žemiausio – pirmojo – COVID-19 pavojaus lygio. Tai reiškia, kad visi karantino apribojimai bus atšaukti. Tiesa, pabrėžė premjerė, valstybės sienos vis dar liks uždarytos, praneša „Reuters“.

„Mūsų strategija – imtis veiksmų greitai ir ryžtingai – pasiteisino. Kai kuriais atvejais net labiau nei tikėjomės“, – spaudos konferencijoje sakė J. Ardern.

Jos teigimu, Vyriausybė birželio 8 d. spręs dėl karantino švelninimo.

Naujojoje Zelandijoje jau 11-ą dieną iš eilės neužregistruotą naujų COVID-19 atvejų. Šalyje iš viso užfiksuoti 1 504 COVID-19 atvejai, iš jų 1 481 žmogus pasveiko, 22 – mirė, tad Naujojoje Zelandijoje liko vos vienas gyventojas, sergantis šia liga.

Tokių gerų rezultatų šaliai pavyko pasiekti beveik 7 savaitėms įvedus griežtą karantiną, kurio metu daugelis verslo įmonių buvo uždarytos.

„Būsime viena pirmųjų šalių pasaulyje, kurios taip greitai sugrįš prie įprasto gyvenimo“, – teigė J. Ardern.

Pirmadienį Naujojoje Zelandijoje tūkstančiai žmonių, nepaisydami fizinio atstumo reikalavimų, dalyvavo mitinge dėl JAV policijos pareigūno nužudyto juodaodžio George'o Floydo mirties.

J. Ardern sakė esanti pasibaisėjusi dėl G. Floydo mirties, tačiau pabrėžė, kad protestuotojai pažeidė karantino taisykles.

„Manau, kad pritariu visiems, kurie yra pasibaisėję dėl to, ką matome. Nenoriu sustabdyti taikių protestų, tačiau taisyklės yra skirtos apsaugoti žmones“, – teigė ji.