Visame pasaulyje vyriausybės stengiasi švelninti ekonomiką žlugdančius apribojimus. Tačiau bendras pasaulyje nustatytų koronavirusinės infekcijos atvejų skaičius išaugo iki 6,1 mln., o mirčių nuo viruso skaičius viršijo 371 000.

Brazilija, kurioje nustatyta daugiau nei puse milijono užsikrėtimo atvejų, pagal šį rodiklį yra antra pasaulyje. Šalies prezidentas Jairas Bolsonaro (Žairas Bolsonaru), žinomas dėl priešinimosi karantino strategijoms, sekmadienį ir vėl ignoravo rekomendacijas laikytis socialinio atstumo.

Neužsidėjęs veido kaukės kraštutinių dešiniųjų pažiūrų lyderis sostinėje Brazilijoje susitiko su savo šalininkų grupe, skandavusia „Mitas! Mitas!“ ir tokiu būdu atkartojusia prezidento išsakytą viruso grėsmės neigimą.

J. Bolsonaro yra atkaklus karantino, kaip strategijos sustabdyti virusą, priešininkas, teigiantis, jog ši priemonės yra nebūtina ir kenkia ekonomikai. Toks požiūris yra stipriai kritikuojamas susirūpinusių valstybių ir pasipiktinusių piliečių.

Nepaisant prezidento skeptiško požiūrio, virusas plinta Brazilijoje ir kitose Pietų Amerikos dalyse. Padėtis taip pat blogėja Čilėje, Bolivijoje ir Peru.

Nors Pietų Amerikoje ir kai kuriose Afrikos bei Azijos dalyse pandemija dar tik įsibėgėja, stipriai nukentėjusios Europos šalys palengva pradeda švelninti karantino suvaržymus, siekdamos sugrąžinti daugmaž normalią padėtį.


Didžiojoje Britanijoje, kur nuo pirmadienio turėjo atsidaryti mokyklos, kai kurie aukšto rango vyriausybės patarėjai perspėjo, kad procesas vyksta per greitai.

„COVID-19 plinta per sparčiai, kad galėtume panaikinti karantiną Anglijoje“, – tviteryje rašė Jeremy Farraras, vyriausybės Mokslinės patariamosios ekstremalių situacijų grupės narys.

Nors Rusijoje kasdien tebefiksuojami dideli naujų COVID-19 atvejų skaičiai, sostinėje Maskvoje taip pat buvo nutarta atidaryti prekybos centrus ir parkus.

Nors maskviečiai po kelių savaičių buvimo namuose džiaugėsi šia galimybe, daugelis šaipėsi iš Maskvos mero Sergejaus Sobianino „eksperimento“, kurio tikslas – riboti žmonių pasivaikščiojimus ir treniruotes pagal jų namų adresą.

Populiarus komikas Maximas Galkinas išleido humoristinį filmuką, kuriame vaizduojamas prezidento Vladimiro Putino ir S. Sobianino pokalbis planuojant „kvėpavimo tvarkaraštį“, skirtą sostinės gyventojams.