32 metų Iyadas Halakas buvo nušautas šeštadienį Jeruzalės senamiestyje. Šis incidentas sulaukė griežto pasmerkimo ir vėl pakurstė skundus dėl Izraelio saugumo pajėgų neproporcingo jėgos naudojimo.

Benny Gantzas, kuris pagal valdžios pasidalijimo susitarimą po pusantrų metų turėtų perimti premjero postą, dėl I. Halako žūties atsiprašė per savaitinį vyriausybės posėdį. Jis sėdėjo šalia ministro pirmininko Benjamino Netanyahu, kuris savo įžanginėje kalboje apie šį incidentą neužsiminė.

“Nuoširdžiai apgailestaujame dėl incidento, per kurį buvo nušautas Iyadas Halakas, ir gedime kartu su jo šeima, – sakė B. Gantzas. – Esu tikras, kad šis įvykis bus greitai ištirtas ir padarytos išvados.“

I. Halako artimieji sako, kad jis turėjo autizmo spektro sutrikimą. Vyras buvo nušautas, kai ėjo į mokyklą specialiųjų poreikių turintiems asmenims. Šią mokyklą jis lankė kasdien.

Izraelio policijos išplatintame pranešime rašoma, kad pareigūnai pastebėjo „įtariamąjį, laikiusį įtartiną daiktą, panašų į pistoletą“. Kai jis nepakluso reikalavimui sustoti, policininkai paleido ugnį, rašoma pranešime.

Policijos atstovas Micky Rosenfeldas vėliau pranešė, kad įvykio vietoje nebuvo rasta jokio ginklo.

Izraelio žiniasklaida pranešė, kad incidente dalyvavę policininkai buvo apklausti, kaip numato protokolas, o vienam iš tų pareigūnų atstovaujantis advokatas duodamas interviu Izraelio armijos radijui perdavė žuvusiojo šeimai užuojautą.

2015 metų pabaigoje Izraelio okupuotame Vakarų Krante ir pačiame Izraelyje prasidėjo vadinamųjų vienišų vilkų išpuolių banga. Per ją dešimtys Izraelio okupacija nepatenkintų palestiniečių, dažnai nesusijusių su jokiu politiniu judėjimu, puldinėjo Izraelio karius ir civilius.

Po kelių mėnesių išpuoliai nurimo, bet panašių pavienių atakų pasitaiko iki šiol.

Palestiniečiai ir Izraelio žmogaus teisių aktyvistai seniai kaltina žydų valstybės saugumo pajėgas tam tikrais atvejais naudojant neproporcingą jėgą, kai įtariamieji nužudomi, nors juos buvo galima sulaikyti, arba panaudojama mirtina jėga, nors grėsmės pareigūnų gyvybei nebuvo.

Kai kurie palestiniečių teisių aktyvistai šeštadienio incidentą lygino su pastaraisiais policijos smurto atvejais Jungtinėse Valstijose.