Pastaraisiais metais rusai buvo vieninteliai, galintys skraidinti žmones į kosmosą. „Crew Dragon“ erdvėlaivis šeštadienį sėkmingai pakilo į kosmosą ir po 19 valandų kelionės sekmadienį turėtų pasiekti orbitinę stotį.

Naujos galimybės Jungtinėse Valstijose dabar leis šalims užtikrinti savo komandų buvimą TKS, rašė V. Ustimenka tviteryje. Rusija daug metų į orbitinę stotį skraidino visus JAV astronautus, taip pat kitų šalių kosmonautus. „Dabar į TKS skraidins ne tik rusai, bet ir amerikiečiai. Tai nuostabu“, - teigė atstovas. Amerikiečių astronautai Robertas Behnkenas ir Douglasas Hurley‘is šeštadienį buvo pirmieji nuo 2011 metų, pakilę į orbitą iš JAV teritorijos.

Nepaisant to, JAV toliau naudosis „Roskosmos“ rengiamais skrydžiais. Spalį su „Sojuz“ erdvėlaiviu į TKS turėtų keliauti amerikiečių astronautė Kathleen Rubins – už 90,2 mln. dolerių. Rusijos kosmonautikai tai yra svarbus pajamų šaltinis. Tačiau „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas sakė, kad ateityje JAV neišnaudojus vietų, Rusija vėl galės į kosmosą skraidinti daugiau savo kosmonautų. Tai esą yra gerai kosmoso tyrimams.

Rusai buvo pirmieji, su savo technologijomis pasiekę kosmosą. Kosmonautas Jurijus Gagarinas 1961-aisiai tapo pirmuoju žmogumi, pabuvojusiu kosmose. „Roskosmos“ atstovas sekmadienį sakė, kad Rusija netrypčios vietoje ir vykdys savo Mėnulio programą. Be to, šiais metais ketinama išbandyti dvi naujas raketas. „Tai bus įdomu“, - pareiškė V. Ustimenka.