Pekiną siutino Vakarų šalių sostinių, ypač Vašingtono, kritika dėl to, kaip jis praėjusiais metais tvarkėsi su demonstracijomis dėl didesnės demokratijos Honkonge.

Jungtinėse Valstijose kilus rasinei įtampai ir visuomenės pasipiktinimui dėl policijos brutalumo, kuomet arešto metu mirė neginkluotas juodaodis vyras, Kinijos vyriausybės atstovai ir oficialioji žiniasklaida užsipuolė Amerikos valdžią.

„JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nensė Pelousi smurtingus protestus Honkonge kartą pavadino „gražiu vaizdu stebėti“... JAV politikai dabar gali mėgautis šiuo vaizdu per savo pačių langus“, – šeštadienį parašė nacionalistinio bulvarinio laikraščio „The Global Times“ vyriausiasis redaktorius Hu Sidzinas.

Atrodo, jog „radikalūs riaušininkai iš Honkongo kažkokiu būdu prasmuko į Jungtines Valstijas ir sukėlė tą betvarkę, kokią jie sukėlė pernai“, pridūrė jis.

Kinija visuomet teigė, jog dėl neramumų Honkonge yra kaltos „užsienio jėgos“. Nuo praėjusių metų birželio daugybė didesnės demokratijos reikalaujančių protestuotojų, kuriuos Pekinas vadina riaušininkais, dalyvavo demonstracijose ir dažnai susiremdavo su policija.

Anksčiau šį mėnesį Pekinas sukėlė pasipiktinimą ir nerimą savo planu Honkonge įvesti įstatymą, kuris, jo teigimu, užtikrins nacionalinį saugumą ir pažabos „terorizmą“. Tačiau už demokratiją kovojantys aktyvistai ir Vakarų šalys netruko pasmerkti tokius Pekino planus, kaip dar vieną mėginimą apriboti unikalias laisves šiame mieste.

Po Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trampo pareiškimo apie planus atimti iš Honkongo jo specialias privilegijas, Kinijos komunistų partijos ruporu laikomame dienraštyje „The China Daily“ pasirodė komentaras, kuriame rašoma, kad JAV politika svajoja Kiniją „paversti auka“.

„Geriau atsisakykite šios svajonės ir grįžkite į realybę, – rašoma straipsnyje. – Jungtinėse Valstijose plinta smurtas... JAV politikai turėtų geriau dirbti ir padėti spręsti problemas Jungtinėje Valstijose, o ne mėginti sukurti naujų problemų ir sunkumų kitose šalyse.“

Honkongo klausimas dar labiau didina įtampą tarp Kinijos ir Jungtinių Valstijų, kuri jau ir taip yra didelė dėl daugybės klausimų, įskaitant prekybą ir koronaviruso pandemiją. Dėl pastarosios D. Trumpas yra apkaltinęs Pekiną dėl skaidrumo stokos.

JAV savaitgalį tęsiantis neramumams, Vašingtoną sukritikavo ir Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Huja Čunjing.

„Negaliu kvėpuoti“, – tviteryje parašė ji ir pasidalino ekrano nuotrauka, kurioje užfiksuota JAV valstybės departamento atstovės Morgan Ortagus tviterio žinutė, kurioje ji kritikuoja Kinijos vyriausybę dėl jos politikos Honkongo atžvilgiu.

Hua Chunying pacitavo žodžius, kuriuos juodaodis Džordžas Floidas vis kartojo prieš savo mirtį, kuomet policijos pareigūnas beveik devynias minutes keliu buvo prispaudęs jo kaklą arešto metu. Būtent šio vyro mirtis ir paskatino masinius neramumus Jungtinėse Valstijose.