Per neramumus Indianapolyje žuvo vienas žmogus, dar trys buvo sužeisti

Jungtinėse Valstijose tęsiantis protestams, kuriuos išprovokavo vieno policijos areštuoto juodaodžio mirtis, Indianapolyje per protestus naktį į sekmadienį žuvo vienas žmogus, o dar trys buvo sužeisti, per spaudos konferenciją, kurią transliavo televizijos kanalas CNN, pareiškė vietos policijos viršininkas Rendalas Teiloras.

Jo teigimu, per susirėmimus buvo sužeistas ir vienas policininkas. Policija vietos gyventojams patarė vengti neramumų rajono. Pradėtas tyrimas. Iki sekmadienio ryto komendanto valanda dėl neramumų buvo paskelbta mažiausiai 25 miestuose šešiolikoje JAV valstijų.

Neramumų epicentru tapo Mineapolis, kur šeštadienį jau penktą naktį iš eilės vyko susirėmimai su policija. Iki dantų apsiginklavusiai riaušių policijai teko panaudoti ašarines dujas ir garsines granatas prieš protestuotojus, reiškiančius pasipiktinimą dėl neginkluoto juodaodžio Džordžo Floido mirties per jo sulaikymą mieste pirmadienį.

Dviejų dešimčių miestų, įskaitant Los Andželą, Čikagą ir Atlantą, gyventojams buvo nurodyta naktimis likti namuose. Taip pat buvo nuspręsta pasitelkti Nacionalinės gvardijos karius, kad šie padėtų suvaldyti Jungtinėse Valstijose jau seniai nematytus pilietinius neramumus.

Dešimtys tūkstančių protestuotojų nuo Sietlo iki Niujorko išėjo į gatves reikalauti griežtesnių kaltinimų nužudymu ir kad dėl G. Floydo mirties atsakomybėn būtų patraukta daugiau žmonių. Vyras nustojo kvėpuoti po to, kai Mineapolio policijos pareigūnas Derekas Čovinas beveik devynias minutes buvo keliu prispaudęs jam kaklą.

Los Andžele pareigūnai per susirėmimą su demonstrantais, kurie padegė policijos automobilį, panaudojo gumines kulkas ir lazdas. Apie susirėmimus pranešama daugelyje miestų, įskaitant Čikagą ir Niujorką.

D. Trumpas dėl smurto bangos, įskaitant daugelyje Mineapolio vietų vykstantį plėšikavimą ir padegimus, apkaltino kraštutinius kairiuosius ir pareiškė, kad riaušininkai teršia G. Floydo atminimą.

JAV tęsiasi protestai prieš policiją

„Negalime leisti nedidelei grupei nusikaltėlių ir vandalų griauti mūsų miestų ir niokoti mūsų bendruomenių, – pareiškė Amerikos prezidentas. – Mano administracija padarys galą minios smurtui. Ir padarys tai greitai.“

Dėl kilusių neramumų D. Trumpas apkaltino sukarintą antifašistinį tinklą „Antifa“.

JAV tęsiasi protestai prieš policiją

Demokratų partijos kandidatas artėjančiuose JAV prezidento rinkimuose Džo Baidenas pasmerkė smurtingus protestus, tačiau pabrėžė, kad JAV piliečiai turi visas teises protestuoti.

„Protestuoti prieš tokį brutalumą ir teisinga, ir reikalinga, – sakė jis. – Tačiau bendruomenių deginimas iki pamatų ir bereikalinga destrukcija tokie nėra.“

Juodaodžių gyvybės svarbios

Taip pat vyko taikių protestų, taip pat ir Toronte, nes judėjimas išplito už Amerikos ribų. Jų dalyviai skandalo „Juodaodžių gyvybės svarbios“ ir „Negaliu kvėpuoti“. Tai nauju policijos brutalumo simboliu tapęs G. Floydas kartojo kelis kartus prieš savo mirtį.

„Mes nebeatsuksime kito skruosto. Juodaodžių gyvybės svarbios. Jos visuomet bus svarbios. Ir šiandien esame čia, kad tai parodytume“, – sakė vizažistė Melisa Mok, dalyvavusi tūkstantiniame proteste Majamyje.

JAV tęsiasi protestai prieš policiją

Minesotos gubernatorius Timas Volcas pranešė mobilizuojantis visą valstijos 13 tūkst. narių Nacionalinę gvardiją, kad ši padėtų susidoroti su riaušininkais, kurie plėšia parduotuves ir sukelia gaisrų Mineapolio ir Sent Polo rajonuose.

Šeštadienį buvo uždaryti visi pagrindiniai greitkeliai, vedantys į Mineapolį. Danguje skraido kariniai sraigtasparniai, o valstija ruošiasi tolimesnėms riaušėms, padegimams ir plėšikavimui. Vietos gyventojai sako, jog didžiąją dalį smurto skatina atvykėliai iš kitur.

Nacionalinė gvardija mobilizuota mažiausiai aštuoniose valstijose, įskaitant Teksasą, Koloradą ir Džordžiją. Kariai taip pat dislokuoti aplink Baltuosius rūmus, kad padėtų susitvarkyti su protestais.

Bidenas smerkia smurtą per antirasistinius protestus, tačiau pabrėžia žmonių teisę protestuoti

Demokratų kandidatas į JAV prezidentus Joe Bidenas pasmerkė smurtą per antirasistinius protestus šalyje, tačiau kartu pabrėžė teisę rengti demonstracijas prieš policijos smurtą.

Joe Bidenas

„Protestuoti prieš tokį brutalumą yra teisinga ir būtina, - sakė jis sekmadienį. – Tai visiškai amerikietiška reakcija“. Tačiau J. Bidenas pasmerkė padeginėjimus ir „bereikalingą naikinimą“. Protestai nepateisina grėsmę gyvybei keliančio smurto ir parduotuvių niokojimo, kalbėjo jis.

Trumpas pasmerkė „plėšikautojų ir anarchistų“ vykdomą smurtą

Šalies prezidentas Donaldas Trampas šeštadienį pasmerkė „plėšikautojų ir anarchistų“ vykdomą smurtą ir pažadėjo, kad jo administracija padarys galą masiniams neramumams.

„Mano administracija padarys galą masiniams neramumas ir smurtui. Mes nedelsdami tai sustabdysime“, – pareiškė jis.

Donaldas Trumpas

„Anarchijos nebus“, – pažadėjo D. Trumpas, kalbėjęs apie neramumus ir protestus, kurie kilo dėl pirmadienį įvykusio incidento, per kurį mirė afroamerikietis Džordžas Floidas, kai buvo areštuojamas – vienas iš policininkų kelias minutes keliu spaudė šio ant žemės paguldyto ir antrankiais surakinto vyro kaklą.

„George'o Floydo mirtis Mineapolio gatvėse buvo didžiulė tragedija“, – pareiškė JAV prezidentas ir pabrėžė, jog „maištininkai, plėšikautojai ir anarchistai“ suteršė G. Floydo atminimą.

Jis taip pat pabrėžė neleisiąs „kraštutinių kairiųjų pažiūrų nusikaltėliams visos mūsų šalies ir viso pasaulio teritorijoje kurstyti bendruomenių“.

„Neleisime tam vykti“, – pridūrė D. Trumpas.

G. Floydo kaklą spaudęs policininkas Derekas Šovinas penktadienį buvo apkaltintas trečiojo laipsnio (netyčine) žmogžudyste ir gyvybės atėmimu dėl neatsargumo.

Tačiau kaltinimai neatnešė ramybės sukrėstoje šalyje, kur vėl atsivėrė senos žaizdos dėl rasinės nelygybės.

Įsiplieskė didžiausi per kelerius pastaruosius metus visuomenės neramumai ir kilo riaušės daugelyje miestų – nuo Niujorko iki Los Andželo.