Mūsų kariai apmokyti saugoti gyvybes, apsaugoti turtą ir užtikrinti žmonių teisę taikiai demonstruoti“, – sakė Minesotos nacionalinės gvardijos generolas majoras Jonas Jensenas.

Pajėgos buvo pradėtos dislokuoti praeitą naktį, riaušininkams nuniokojus ir padegus dešimtis pastatų Miniapolyje ir šalia jo esančiame Sen Pole, kilus įtūžiui dėl policijos žiauraus elgesio su afroamerikiečiais.

Nacionalinės gvardijos kariai nuo penktadienio ryto budi pamainomis, padėdami vietos ir valstijos policijai palaikyti tvarką.

„Nacionalinė gvardija teiks pagalbą civilinėms tarnybos, kiek bus nurodyta, siekiant užtikrinti žmonių ir turto saugumą“, – pažymėjo kariškiai.

Luisvilyje per protestą dėl policijos pašautos juodaodės mirties pašauti dar 7 žmonės


Mažiausiai septyni žmonės buvo pašauti Luisvilyje per protestą, kurį išprovokavo policijos pareigūnų savo namuose nušautos juodaodės Breonnos Taylor mirtis kovo mėnesį.

Luisvilio policijos penktadienio rytą paskelbtame pranešime patvirtinama, kad yra mažiausiai septynios aukos, mažiausiai viena iš jų – kritinės būklės. Taip pat skelbiama, kad per incidentą buvo atlikta „keletas areštų“, tačiau suimtų žmonių skaičius neskelbiamas.

„Nė vienas iš pareigūnų nepanaudojo savo tarnybinių ginklų“, – laiške naujienų agentūrai „The Associated Press“ nurodė policijos atstovas seržantas Lamontas Washingtonas. Pasak jo, visi septyni sužeisti asmenys yra civiliai.

Ketvirtadienio vakarą protestuoti į Kentukio valstijos miesto gatves išėjo maždaug 500–600 protestuotojų, skelbia „The Courier Journal“. Protestas užtruko daugiau nei šešias valandas ir baigėsi ankstų penktadienio rytą, prapliupus lietui.

„Suprantama, emocijos įkaito“, – parašė Luisvilio meras Gregas Fischeris socialiniame tinkle „Twitter“ prieš vidurnaktį, pasidalindamas feisbuke B. Taylor motinos vardu paskelbta žinute.

„Kaip sako Breonnos mama, būkime ramūs siekdami tiesos ir teisingumo“, – parašė jis.

Į 26 metų B. Taylor, greitosios pagalbos medicinos technologę, buvo šauta aštuonis kartus, kai kovo 13 dieną Luisvilio kovos su narkotikais skyriaus detektyvai išlaužė jos namų pagrindines duris. Jos namuose narkotikų nebuvo rasta.

Didesnio visuomenės dėmesio B. Taylor mirtis sulaukė anksčiau šį mėnesį, kai jos šeima iškėlė bylą policijos departamentui. Apie šį atvejį, kaip ir Ahmaudo Arbery mirtį vasarį Džordžijoje, rašė visos šalies žiniasklaida.

Ketvirtadienio akcija įvyko protestuotojams visoje šalyje – nuo Los Andželo iki Memfio, nuo Niujorko iki Mineapolio – protestuojant dėl juodaodžio George'o Floydo mirties Mineapolio policijos areštinėje.

G. Fischeris apie 12 val. 20 min. vietos laiku tviteryje paskelbė vaizdo įrašą, perduodamas, pasak jo, žinutę nuo Taylorų šeimos.

„Didelis ačiū Luisviliui, kad šį vakarą ištarė Breonnos vardą. Mes nesiruošiame sustoti, kol sulauksime teisingumo, – įraše kalba moteris. – Šį vakarą mes turime liautis, kol nenukentėjo žmonių. Prašau, grįžkite namo, būkite saugūs ir pasiruošę toliau kovoti.“

Maždaug 0 val. 30 min. surengtoje tiesioginėje transliacijoje iš Luisvilio buvo matyti už savadarbių barikadų besislepiantys protestuotojai. Ant šių savadarbės, iš pažiūros iš medinių stalų padarytų barikadų, dažais buvo išpurkštas užrašas „Mūsų visų nenužudysite“. Viduryje gatvės buvo matyti deganti šiukšliadėžė.

Tuo metu neperšaunamais kostiumais ir apsauginiais veido skydais apsiginklavę policijos pareigūnai apsupo Luisvilio savivaldybės pastatą. Atrodė, kad prieš protestuotojus, jie panaudojo gumines kulkas ir ašarines dujas, o po to paleido dūmus, nuo kurių likusieji protestuotojai pradėjo kosėti. Protestuotojai filmavo policijos pareigūnus savo išmaniaisiais telefonais.

Kentukio gyventojams vis dar galioja dėl koronaviruso pandemijos įvestas reikalavimas laikytis socialinio atstumo. Dauguma protestuotojų buvo su apsauginėmis kaukėmis.

Darbo metu sulaikyta CNN reporterių komanda

JAV policija penktadienį sulaikė televizijos CNN reporterių komandą, tiesiogiai nušvietinėjusią įvykius Mineapolio mieste, kur prieš kelias dienas įsiplieskė riaušės dėl vieno afroamerikiečio žūties jį sulaikant policijai.

Komanda vėliau buvo paleista.

Televizijos tinklas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip Omaras Jimenezas ramiai kalbasi su lazdomis ginkluotais riaušių policininkais, o paskui nuvedamas surakintas antrankiais.

„Gal galėtumėte man pasakyti, kodėl esu suimamas, pareigūne? – sako O. Jimenezas. – Kodėl esu suimamas, pareigūne?“

Įraše negirdėti jokio atsakymo.

Pasak CNN, taip pat buvo sulaikyti su šiuo korespondentu dirbę prodiuseris ir kameros operatorius.

Anksčiau, kai Minesotos valstijos policija apsupo O. Jimenezą, kol jis pranešinėjo apie įvykius, reporteris kalbėjo su pareigūnais ir pareiškė norįs su jais bendradarbiauti.

„Eisime visur, kur norėtumėt, kad nueitumėm“, – sakė juodaodis O. Jimenezas. CNN socialiniame tinkle „Twtitter“ pareiškė, kad riaušių vietoje taip pat dirbo baltaodis žurnalistas, bet jis esą nebuvo sulaikytas.

O. Jimenezas pasirodė eteryje vėliau penktadienį, policijai jį paleidus. Anot CNN, Minesotos gubernatorius Tim Walzas atsiprašė tinklo.

Anksčiau CNN paskelbė pareiškimą, kuriuo pasmerkė policijos veiksmus.

„CNN reporteris ir jo prodiuserių komanda šį rytą buvo areštuoti Mineapolyje už tai, kad atliko savo darbą, nors ir prisistatė – tai akivaizdus Pirmosios pataisos jiems suteiktų teisių pažeidimas“, – pabrėžė tinklas.

O. Jimenezas lankėsi mieste, nušviesdamas trečią naktį iš eilės trukusias riaušes, įsiplieskusias žuvus George'ui Floydui, suimtam dėl įtariamo mėginimo atsiskaityti parduotuvėje padirbtu banknotu.