„Esame susirūpinę dėl Iljos Azaro arešto ir dar kelių Rusijos žurnalistų, kurie surengė vieno žmogaus piketus jam palaikyti, sulaikymo Maskvoje ir Sankt Peterburge. Dėl COVID-19 susiklosčiusi padėtis negali būti pretekstas slopinti saviraiškos laisvę. Raginame Rusijos vyriausybę vykdyti savo įsipareigojimus, prisiimtus ESBO ir Europos Taryboje“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbė diplomatinė misija.

Rusijos opozicijos laikraščio „Novaja gazeta“ žurnalistas I. Azaras buvo suimtas gegužės 26 dieną prie Vidaus reikalų ministerijos Maskvos centre. Surengęs vieno žmogaus piketą jis norėjo išreikšti paramą areštuotam projekto „Policijos ombudsmenas“ įkūrėjui Vladimirui Voroncovui.

Maskvos teismas ketvirtadienį pripažino I. Azarą kaltu dėl piketų organizavimo taisyklių pažeidimo ir skyrė jam 15 parų arešto bausmę. Žurnalistui taip pat skirta administracinė bauda už sostinėje galiojančio karantino pažeidimą.

Ketvirtadienį prie VRM pastato buvo sulaikyti aštuoni asmenys, surengę vieno žmogaus piketus areštuotam I. Azarui palaikyti.

Tai nepriklausomo rusų radijo „Echo Moskvy“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoja Tatjana Felgenhauer, radijo stoties laidų vedėjas Aleksandras Pliuščevas, ledinio „Mediazona“ vyriausiasis redaktorius Sergejus Smirnovas, rašytoja Alisa Ganijeva, žurnalistė Viktorija Ivleva, televizijos „Dožd“ laidų vedėjas Michailas Fišmanas, televizijos „Russia Today“ žurnalistas Ilja Vasiuninas ir leidinio „Takije dela“ vyriausioji redaktorė Anastasija Lotariova.

Teisėsaugos pareigūnai surašė jiems protokolus už piketavimo tvarkos ir izoliavimosi režimo pažeidimus, o paskui paleido.

Buvo sulaikyta ir Sankt Peterburge panašias akcijas surengusių aktyvistų.