Tai pirma talibų ataka po to, kai baigė galioti trumpos paliaubos.

Nepaisydami susirėmimų afganų pareigūnai pažadėjo tęsti smurto mažinimo pastangas po laikinos kovų pauzės.

„Praėjusią naktį mudžahedai atakavo naujus priešo postus Paktijos provincijos Dande Patano rajone“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas.

„Priešas pastaruoju metu bandė plėsti savo valdymą mudžahidų teritorijose“, – sakė jis ir pridūrė, kad taip pat žuvo du Talibano kovotojai.

Afganistano vyriausybės pareigūnai patvirtino, kad per ataką žuvo 14 saugumo pajėgų narių.

Tuo metu Dande Patano rajono gubernatorius Eidas Mohammadas Ahmadzai naujienų agentūrai AFP sakė, kad per kovas žuvo 15 saugumo pajėgų narių ir 20 Talibano kovotojų.

Pareigūnai taip pat kaltino Talibaną dėl dviejų ketvirtadienio reidų prieš kitus patikrinimo postus, kai žuvo 14 afganų saugumo pajėgų narių, bet Talibanas tų išpuolių nekomentavo.

Vėlai antradienį oficialiai baigėsi Talibano pasiūlytos trijų dienų paliaubos, bet bendrai smurto lygis išliko žemas, sakė pareigūnai ir ekspertai.

Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Javidas Faisalas sakė, kad toliau dedamos pastangos dėl ugnies nutraukimo pratęsimo.

„Per [religinę] Id al Fitro [šventę] prasidėjęs įtampos mažinimas tęsiasi nepaisant pranešimų apie priešingus atskirus incidentus“, – tviteryje parašė jis.

„Ugnies nutraukimas yra sudėtingas operatyvinis reikalas, kuriam reikia reikšmingo ir tęstinio koordinavimo siekiant išvengti incidentų. Šios pastangos tęsis“, – pridūrė atstovas.

Afganų pareigūnai reaguodami į ugnies nutraukimą tęsia sutartą apsikeitimą kaliniais ir šią savaitę paleido maždaug 1 tūkst. Talibano kalinių. Artimiausiomis dienomis planuojama paleisti daugiau.

Pagal apsikeitimo kaliniais planą kovotojai ketvirtadienį paleido 80 nelaisvėje laikytų afganų policininkų ir karių.