Tarp 63 asmenų, tapusių operacijos „Waterfront“ prieš įtakingą pietų Italijos mafijos klaną „'Ndrangheta“ taikiniais, buvo 11 valstybės tarnautojų, nurodoma Kalabrijos Redžo finansinės policijos pareiškime.

Įtariama, kad jie padarė tokių nusikaltimų kaip sukčiavimas dalyvaujant viešuosiuose konkursuose, piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi ir kyšininkavimas.

„Nusikalstamo susivienijimo tikslas buvo garantuoti visos Kalabrijos perkančiųjų subjektų skelbiamų viešųjų konkursų sistemos kontrolę“, – pažymima pareiškime.

Keturiolikai asmenų buvo skirtas namų areštas, be to, policija areštavo 45 įtariamųjų finansinį turtą, taip pat turtą, priklausantį 36 bendrovėms, įsikūrusioms ne tik šalies pietuose, bet ir Romoje bei Toskanoje.

Tyrėjų teigimu, kartelį sudarė kelios bendrovės, kurios buvo „pajėgios, pažeisdamos aukcionų taisykles padedant mafijai, laimėti mažiausiai 22 viešuosius konkursus, sistemingai sukčiaudamos prieš Kalabrijos regioną ir Europos Bendriją“.

Septyni iš konkursų, paskelbti nuo 2007 iki 2013 metų, yra susiję su 42 mln. eurų ES lėšomis, skirtomis rekonstruoti miesto ir pakrantės rajonus netoli Džoja Tauro – Italijos „bato“ smaigalyje esančio uostamiesčio.

„Sisteminis sukčiavimo“ taip pat buvo aptikta susijusiose viešojo prekių pirkimo-pardavimo sutartyse, pranešė policija.

Be apskaitos pažeidimų, tyrėjai taip pat nustatė, kad bendrininkavę rangovai neatliko netyrė asfalto, pakloto įvairiuose sporto kompleksuose ir požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje Džoja Taure, kokybės, o betonuojant vieno greitkelio atkarpas buvo naudojamos „prastesnės kokybės medžiagos“ nei reikalauta pagal sutartį.

Piečiausiame Kalabrijos regione veikianti „'Ndrangheta“ pranoko liūdniausiai pagarsėjusią Sicilijos nusikalstamą organizaciją „Cosa Nostra“ ir tapo įtakingiausiu Italijos mafijos klanu.

Per gruodį surengtą policijos didžiulį reidą prieš šią grupuotę buvo suimti 334 žmonės, įskaitant vieną policijos pulkininką ir buvusį parlamentarą.