TRKK vadovas Peteris Maureris trečiadienį sakė, kad sveikatos apsaugos sistemos ir medikai puldinėjami ir užgauliojami tokiu metu, kai jų labiausiai reikia.

„COVID-19 krizė gali greit virsti apsaugos krize“, – sakė jis Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai.

Žurnalistams P. Maureris sakė, kad TRKK sukaupė duomenis iš 13 valstybių Artimuosiuose Rytuose, Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, Amerikos žemynuose ir Afrikoje, kuriose veikia. „Tikėtina, kad tikrasis skaičius yra daug didesnis nei mes apskaičiavome“, – nurodė jis.

Minimi incidentai apima įvairius išpuolius, nuo žodinių grasinimų iki pastatų, kuriuose, kaip manyta, buvo COVID-19 pacientų, padegimo.

Pasak P. Maurerio, 23 proc. šių incidentų buvo fiziniai užpuolimai, 20 proc. – diskriminaciniai išpuoliai prieš sveikatos apsaugos darbuotojus. Kiti incidentai buvo tyčinis pagalbos nesuteikimas arba atsisakymas ją suteikti, žodiniai užpuolimai ir grasinimai, medikų apsaugos priemonių nepaisymas.

TRKK vadovą pribloškė neatitikimas, kai reiškiama didelė parama medikams, „o tikrovėje matome, kad tai išlieka itin delikatus ir opus klausimas su matomais ar apčiuopiamais išpuoliais,... smurtu, visa virtine priešiškų požiūrių, į kuriuos turime atsakyti“.

TRKK ir 12 kitų pasaulinių organizacijų, atstovaujančių milijonams gydytojų, slaugytojų ir sveikatos priežiūros profesionalų, trečiadienį paskelbė deklaraciją, kurioje visuomenės paramos su COVID-19 kovojantiems žmonėms apraiškas pavadino „maloniomis širdžiai“.

Tačiau deklaracijoje taip pat sakoma: „Deja, liūdna tikrovė ta, kad sveikatos apsaugos darbuotojai ilgą laiką patiria daug šokiruojančių smurto formų.“

Organizacijos paminėjo puldinėjimą, niekinimą, fizinį smurtą ir net kai kurių medikų bei žmonių, kuriais jie rūpinosi, nužudymus, taip pat 208 TRKK nuo pandemijos pradžios užregistruotus incidentus.

„Raginame vyriausybes, bendruomenes ir ginklų savininkus visuomet gerbti ir saugoti sveikatos apsaugą, prisidėti kuriant apsaugančią aplinką, kurioje galima saugiai teikti sveikatos paslaugas", – nurodė organizacijos, tarp kurių yra Tarptautinė slaugytojų taryba, Tarptautinė ligoninių federacija ir JAV įsikūrusi ne pelno organizacija „Physicians for Human Rights“.