Kaip skelbia rferl.org, Jungtinių Valstijų teigimu, Maskva į Libiją savo naikintuvų pasiuntė tam, kad šie padėtų Rusijos samdiniams, talkinantiems kovoje su tarptautinės bendruomenės pripažinta Libijos valdžia.

Žinia apie Libijoje dislokuotus rusų naikintuvus gali turėti didelės įtakos kariniam konfliktui, į kurį įsivėlusi Khalifos Haftaro Libijos nacionalinė armija (LNA) ir Jungtinių Tautų pripažintos Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV) pajėgos.

Konfliktas įtraukė nemažai regioninių veikėjų. Rusija, Egiptas, Jordanija ir Jungtiniai Arabų Emyratai remia Kh. Haftaro tikslus.

Turkija, į Libiją sausį pasiuntusi karių, dronų ir samdytų kovotojų iš Sirijos, oficialiai palaiko oficialiąją Tripolio valdžią. Tokios pat pozicijos laikosi ir Kataras bei Italija.

Libijai taikomas Jungtinių Tautų ginklų embargas, o gegužės 26 dieną už padėtį Afrikoje atsakingas JAV kariuomenės štabas (AFRICOM) pareiškė išsiaiškinęs, kad Rusija neseniai per Siriją Libijai pasiuntė naikintuvų, kurie padės maršalo Kh. Haftaro pajėgoms talkinantiems Rusijos prezidento Vladimiro Putino patikėtinio vadovaujamos grupuotės „Vagner“ samdiniams iš Rusijos.


Amerikiečių teigimu, naikintuvai Sirijoje buvo perdažyti siekiant paslėpti Rusijos Federacijos karo aviacijos ženklus.

Gegužės 27-osios dienos įraše tviteryje AFRICOM atstovai pridūrė, kad iš Rusijos teritorijos „ne vieną gegužės dieną“ išvyko Mig-29 ir Su-24 naikintuvų su Rusijos Federacijos karinių oro pajėgų ženklais.

Vos tik nusileidę Rusijos karo bazėje Hmeimime vakarinėje Sirijoje Mig-29 naikintuvai „buvo skubiai perdažyti ir liko be nacionalinių ženklų“.

Kitame tviterio įraše AFRICOM atstovai sako, kad naikintuvus skraidina „Rusijos karinis personalas“, o juos į Libiją lydėjo Sirijoje dislokuoti „Rusijos kovotojai“.


Pirmiausia lėktuvai pasipildyti degalų atsargų leidosi rytinėje Libijoje dalyje netoliese Tobruko: „Mažiausiai 14 perdažytų Rusijos orlaivių toliau pakilo į Al Jufros karinę bazę“ Libijos centrinėje dalyje, kur įsitvirtinusios Kh. Haftaro pajėgos.
Kh. Haftaro pajėgų atstovas Ahmedas Mismari neigia naikintuvų atvykimo faktą ir pavadino visa tai „žiniasklaidos skleidžiamais gandais ir melais“, skelbia „Reuters“.

Rusijos Federacijos Tarybos gynybos ir saugumo komiteto pirmininkas Viktoras Bondariovas amerikiečių teiginius atmeta kaip „nesąmonę“.

„Jeigu Libijoje ir yra karo lėktuvų, jie sovietiniai, o ne rusų“, – pridūrė V. Bondariovas.

Pirmasis Federacijos Tarybos tarptautinių santykių komiteto pirmininko pavaduotojas Vladimiras Džabarovas sako, kad Rusija nesiuntė karinio personalo į Libiją, o Rusijos žemieji parlamento rūmai nesulaukė prašymo tokiems veiksmams pritarti.

Kremliui artimi „Vagner“ samdiniai jau ne pirmą kartą siejami su pagalba Kh. Haftaro pajėgoms. Gegužės pradžioje Jungtinės Tautos suskaičiavo, kad samdytų karių iš Rusijos skaičius Libijoje siekia nuo 800 iki 1200.

V. Bondariovo ir V. Džabarovo komentarai – naujausias Maskvos bandymas paneigti, jog Rusijos valdžia atsakinga už bet kokius pajėgų ar technikos dislokavimus.

AFRICOM vadas JAV kariuomenės generolas Stephenas Townsendas gegužės 26-ąją sakė: „Jau per ilgai Rusija neigė prisidedanti prie tebesitęsiančio konflikto Libijoje. Na, dabar tai nebepaneigiama. Matėme, kaip Rusija į Libiją skraidino ketvirtosios kartos naikintuvų – matėme kiekvieną žingsnį“.

Gausias naftos atsargas turinti Libija pilietinio karo epicentre atsidūrė po to, kai NATO remto sukilimo metu 2011 metais nuo valdžios buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis šalies diktatorius Muammaras Qaddafi.

Kh. Haftaras, kontroliuojantis rytines šalies teritorijas, siekia iš oficialiosios valdžios perimti šalies sostinę Tripolį. Turkijai suintensyvinus paramą jo priešininkams, per pastaruosius du mėnesius maršalo pajėgos neteko net kelių vakarinių miestų ir pagrindinės bazės kontrolės.

Jungtinės Tautos (JT) pareiškė „su dideliu nerimu stebinčios“ JAV kaltinimus, kad Rusija neseniai dislokavo naikintuvus Libijoje, kurie turėtų padėti Rusijos samdiniams, kovojantiems generolo Khalifos Haftaro pusėje.

JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso atstovas Stephane'as Dujarric teigė, kad, jei bus įrodyti, šie kaltinimai reiškia, jog buvo padarytas „baisus ginkluotės embargo Libijai pažeidimas“. Embargą JT įvedė 2011 m.

Konkrečiai neminėdamas Rusijos, S. Dujarric tvirtino, kad „pastarosiomis savaitėmis padaugėjo pranešimų apie pažeidimus, o uždrausti ginklai žeme, oru ir jūra pervežami beveik kasdien“.

„Padažnėję embargo pažeidimai tik sustiprins kovas Libijoje, o tai turės katastrofiškų padarinių Libijos gyventojams“, – sakė S. Dujarric.