Policija panaudojo ašarines dujas ir suformavo gyvąją užtvarą siekdama sutrukdyti protestuotojams perlipti tvorą aplink 3-ąją nuovadą, kur iki atleidimo antradienį dirbo pareigūnai, kaltinami George'o Floydo nužudymu. Protestuotojų miniai augant, pareigūnai ją atstūmė.

Ankstesnę dieną policininkai tūkstančius demonstrantų, pasipiktinusių dar viena juodaodžio žūtimi, už kurią atsakinga JAV teisėsauga, vaikė guminėmis kulkomis ir ašarinėmis dujomis.

Pirmadienį pasipiktinimas G. Floydo mirtimi augo visoje šalyje; iš dalies jį kurstė praeivio telefonu nufilmuotas įrašas, kuriame matyti antrankiais surakintas, ant žemės gulintis G. Floydas ir keturi baltieji policininkai, kurių vienas keliu spaudžia aukos kaklą.

Prezidentas Donaldas Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ G. Floydo mirtį pavadino „liūdna ir tragiška“, o visi minėti keturi policijos pareigūnai buvo atleisti. Prokurorai sakė pakvietę FTB padėti tirti šią bylą, kuri gali būti susijusi su federalinio įstatymo dėl pilietinių teisių pažeidimu.

Mineapolio policijos viršininkas Medaria Arradondo trečiadienį perspėjo demonstrantus protestuoti taikiai.

JAV antrą vakarą vyko protestai dėl incidento, kai policininkas nužudė juodaodį

Tačiau maždaug 22 val. vietos (ketvirtadienį 6 val. Lietuvos) laiku buvo padegta automobilių dalių parduotuvė kitoje gatvės pusėje priešais nuovadą, be to, buvo plėšiama netoliese esanti „Target“ parduotuvė, pranešė JAV žiniasklaida.

Policininkai toliau trukdė minioms lipti per tvorą į nuovados automobilių stovėjimo aikštelę, kur policijos automobiliuose yra ginklų.

Kitose dviejose miesto vietose vykę protestai buvo taikūs.

Toje vietoje, kur G. Floydas buvo sulaikytas, žmonės skandavo šūkius ir ruošė maistą ant grotelių, laikė plakatus ir sakė kalbas. Buvo padėta gėlių, jokio vandalizmo nesimatė.

Reikalavimai įvykdyti teisingumą reiškiami visoje šalyje.

„Norėčiau, kad tie pareigūnai būtų apkaltinti nužudymu, nes būtent tai jie ir padarė, – televizijai NBC sakė aukos sesuo Bridgett Floyd. – Jie nužudė mano brolį... Jie turėtų būti kalėjime už nužudymą.“

Mineapolio meras Jacobas Frey sakė negalintis suprasti, kodėl pareigūnas, laikęs savo kelį ant G. Floydo kaklo gatvėje, kol 46 metų restorano darbuotojas suglebo, nebuvo areštuotas.

„Kodėl žmogus, kuris nužudė George'ą Floydą, yra ne kalėjime? Jei tai būtumėt padarę jūs arba būčiau padaręs aš, mes šiuo metu būtume už grotų“, – sakė J. Frey.

„Pagal tai, ką mačiau, [manau], kad pareigūnas, laikęs savo kelį ant George'o Floydo kaklo, turėtų būti apkaltintas“, – sakė meras.

„Negaliu kvėpuoti“


G. Floydo atvejis laikomas policijos brutalumo afroamerikiečių atžvilgiu, prieš šešerius metus išprovokavusio judėjimą „Black Lives Matter“ („Juodaodžių gyvybės svarbios“), naujausiu pavyzdžiu.

G. Floydas buvo sulaikytas dėl nesunkaus kaltinimo, kad galbūt panaudojo suklastotą 20 dolerių banknotą norėdamas atsiskaityti parduotuvėje.

Minėtame vaizdo įraše matyti, kad policininkai laiko jį prie žemės, o vienas pareigūnų keliu spaudžia G. Floydo kaklą.

„Jūsų kelis man ant kaklo. Negaliu kvėpuoti... Mama. Mama“, – maldauja G. Floydas.

Paskui jis nutyla ir nebejuda, net kai pareigūnai liepia jam „stotis ir lipti į mašiną“.

Jis buvo nuvežtas į ligoninę, kur vėliau buvo konstatuota jo mirtis.

Demokratų kandidatas į prezidentus Joe Bidenas sakė, kad FTB turi nuodugniai ištirti šią bylą.

„Tai tragiškas priminimas, kad tai buvo ne pavienis incidentas, o dalis įsitvirtinusio sistemingo neteisybės ciklo, vis dar egzistuojančio šioje šalyje, – sakė J. Bidenas. – Turime užtikrinti, kad Floydo šeima sulauktų teisingumo, į kurį turi teisę.“

Demokratų senatorė Kamala Harris G. Floydą nužudžiusio policininko veiksmus pavadino kankinimu.

„Tai nėra naujas dalykas, tai vyksta seniai... ir tą mūsų bendruomenės žino ištisas kartas; tai diskriminacinis įstatymų įgyvendinimas ir vykdymas“, – sakė ji.

„Jis maldavo leisti kvėpuoti... Tai buvo vieša egzekucija“, – pridūrė senatorė.

Kilę protestai priminė 2014 metų riaušes Fergusone Misūryje, kilusias policininkui nušovus jauną apiplėšimu įtartą afroamerikietį, taip pat niujorkiečio Erico Garnerio mirties atvejį. Pastarąjį žmogų policija sulaikė už nelegalų cigarečių pardavinėjimą ir buvo nufilmuota, kaip jį policininkas dusino.

„Kiek dar šių beprasmiškų nužudymų, kuriuos pertekline jėga [įvykdo] žmonės, turintys mus ginti, Amerikoje galėsime toleruoti?“ – klausė pilietinių teisių advokatas Benas Crumpas, kurį pasamdė G. Floydo šeima.

B. Crumpas pažymėjo, kad G. Floydo areštas susijęs su smulkiu, nesmurtiniu nusikaltimu ir kad nebuvo jo priešinimosi areštui ženklų, nors iš pradžių policija taip teigė.

„Nėra priežasties naudoti šią perteklinę mirtiną jėgą, – sakė advokatas. – Tai turi būti lūžio taškas. Visi nusipelno teisingumo... Negalime turėti dviejų teisingumo sistemų, vienos juodiesiems ir kitos baltiesiems.“