Antradienį JAV Afrikos karinis štabas (AFRICOM) apkaltino Maskvą dislokavus keletą „MiG-29“ ir „Su-35“ naikintuvų Libijoje. Naikintuvai esą skirti paremti Kh. Haftarą, kuris nuo pernai balandžio kovoja, kad perimtų Libijos sostinės Tripolio kontrolę iš JT pripažįstamos Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV).

Pentagono atstovas Jonathanas Hoffman teigė, kad Rusija į Libiją nusiuntė „maždaug 14 karinių naikintuvų“.

Maskva į JAV kaltinimus kol kas nesureagavo.

JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso atstovas Stephane'as Dujarric teigė, kad, jei bus įrodyti, šie kaltinimai reiškia, jog buvo padarytas „baisus ginkluotės embargo Libijai pažeidimas“. Embargą JT įvedė 2011 m.

Konkrečiai neminėdamas Rusijos, S. Dujarric tvirtino, kad „pastarosiomis savaitėmis padaugėjo pranešimų apie pažeidimus, o uždrausti ginklai žeme, oru ir jūra pervežami beveik kasdien“.

„Padažnėję embargo pažeidimai tik sustiprins kovas Libijoje, o tai turės katastrofiškų padarinių Libijos gyventojams“, – sakė S. Dujarric.

Naftos turtingoje Libijoje krizė prasidėjo 2011 m., kai buvo nuverstas ilgametis diktatorius Muammaras Gaddafis. Nuo tada dėl valdžios šalyje kovoja įvairios grupuotės.

Rusija ir Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) remia Kh. Haftarą, o Turkija – NSV. Turkijos dronai ir oro gynybos sistemos padėjo NSV pastarosiomis savaitėmis pasiekti svarbių pergalių.