Armijos gydytojai pastatė 100 lovų centrą Botlicho kaime, o „medicinos darbuotojai yra pasirengę priimti ir gydyti pacientus“, nurodoma Gynybos ministerijos pranešime.

Vienas regiono aukšto rango musulmonų dvasininkas praėjusią savaitę epidemiologinę padėtį Dagestane pavadino „katastrofa“ ir paprašė Kremliaus pagalbos.

Prezidentas Vladimiras Putinas pripažino, kad padėtis yra sudėtinga. Jis sakė, jog penktame labiausiai nuo koronaviruso protrūkio nukentėjusiame Rusijos regione būtina imtis skubių priemonių.

Pasak kariuomenės, V. Putinu nurodymu kovoti su pandemija į Dagestaną buvo pasiųsti 135 kariai, įskaitant 72 medicinos specialistus.

Anksčiau šią savaitę armija įrengė pirmąją 100 lovų lauko ligoninę Buinaksko mieste, esančiame už 100 km į rytus nuo Botlicho.

Gynybos ministerija trečiadienį pranešė perdavusi Dagestanui 20 tūkst. koronaviruso diagnostikos rinkinių, naudojamų lauko ligoninėse.

Šie rinkiniai yra vieni „greičiausių ir tiksliausių“ pasaulyje, o jų rezultatai gaunami per 30 minučių, pažymėjo institucija.

Kariuomenė pareiškė, kad tokie patys testai buvo nusiųsti pagal humanitarinės pagalbos programą į Italiją, kai epidemija pasiekė ten piką, tačiau kritikai mano, kad tai tebuvo viešųjų ryšių akcija, kuria siekta pagerinti Rusijos įvaizdį pasaulyje.

Oficialiais duomenimis, Dagestane trečiadienį buvo užregistruotas 161 naujas užsikrėtimo koronavirusu atvejis. Iš viso regione nustatyta 4 455 tokių atvejų, 130 žmonių mirė.

Vis dėlto respublikos sveikatos apsaugos ministras Džamaludinas Gadžiibragimovas anksčiau šį mėnesį teigė, kad nuo plaučių uždegimo mirė iki 657 žmonių, įskaitant 40 medikų, todėl nuogąstaujama, jog pareigūnai praneša ne apie visus mirties atvejus.

Dagestane dirbantys medikai praėjusią savaitę naujienų agentūrai AFP pareiškė, kad jiems sunku dorotis su pacientų antplūdžiu, o dėl medicinos priemonių stygiaus regiono žmonės jautėsi apleisti.

V. Putinas antradienį sakė, jog šalis jau peržengė epidemijos piką, o trečiadienį paskelbti oficialūs duomenys rodo, kad aktyvių atvejų skaičius mažėja jau antrą dieną iš eilės.

Rusija, kur iš viso nustatyta 370 680 COVID-19 atvejų, užima trečią vietą pagal šį rodiklį po Jungtinių Valstijų ir Brazilijos. Rusų pareigūnai tokią statistiką aiškina dideliu atliekamų testų skaičiumi.