Savo postą paliekantis R. Grenellis leidiniui patvirtino, kad su JAV senatoriais ir Atstovų Rūmų nariais yra aptaręs sankcijas „Nord Stream 2“.

„Dar didesnių sankcijų įvedimui pritaria abiejų partijų atstovai“, – teigė jis.

R. Grenellis perspėjo, kad sankcijų įstatymo projektai gali būti priimti itin greitai, ir paragino Vokietijos vyriausybė pakeisti savo poziciją dėl bendradarbiavimo su Rusija.

„Vokietija turi nustoti maitinti pabaisą, tuo pačiu nemokėdama pakankamai NATO“, – „Handelsblatt“ sakė R. Grenellis.

JAV sankcijos „Nord Stream 2“ dujotiekiui buvo įvesto 2019 m. pabaigoje. Dėl sankcijų projekto užbaigimas buvo atidėtas. Anksčiau planuota dujotiekį paleisti šių metų pradžioje.

Vašingtono teigimu, „Nord Stream 2“ padarys ES dar labiau priklausomą nuo rusiškų dujų .Nerimą dėl projekto geopolitinės reikšmės išreiškė ir Ukraina, Baltijos šalys bei Lenkija.

Tiesa, R. Grenellis neatskleidė, kokių sankcijų JAV galėtų imtis.

„Nord Stream 2“ dujotiekio operatoriaus atstovai savo ruožtu teigia, kad JAV sankcijos šiam projektui būtų neteisėtos, nes tai esą būtų diskriminacija „Nord Stream 2“ atžvilgiu.

Berlynas skeptiškas


Vokietijos pozicija dėl Rusijos antrojo eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą projekto „Nord Stream 2“ nepasikeitė, Berlynas mano, kad naujos JAV sankcijos būtų nederamos, pareiškė Vokietijos ekonomikos ir energetikos ministerijos atstovė.

„Mūsų požiūriu, dabar nėra tinkamas laikas įtempti eskalacijos spiralę ir imtis naujų sankcijų. Dabar mes turime kitų iššūkių“, – sakė Anna Sophie Eichler.

Naujų Vašingtono sankcijų „Nord Stream 2“ projektui grėsmę skelbia Vokietijos laikraštis „Handelsblatt“.

„Susižinojau apie tai iš žiniasklaidos. Mūsų pozicija dėl „Nord Stream 2“ nepasikeitė“, – žurnalistams trečiadienį sakė Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Maria Adebahr.