„Šiandien parlamentui bus pateiktas įstatymo projektas, kuriuo vyriausybė raginama nutraukti pavojaus padėtį“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė teisingumo ministrė Judit Varga.

„Priėmus šį įstatymą pavojaus padėtis Vengrijoje turėtų baigtis birželio 20 dieną“, – sakė ji.

Nepaprastieji įgaliojimai išprovokavo nuogąstavimus, kad premjeras Viktoras Orbanas bando piktnaudžiauti valdžia. Pagal kovo 30 dieną parlamento priimtą kovos su koronavirusu įstatymą V. Orbanas gali valdyti šalį dekretais, kol jo vadovaujama vyriausybė nuspręs, kad kovo 11-ąją dėl viruso krizės paskelbta „pavojaus padėtis“ yra pasibaigusi.

V. Orbanas įrodinėjo, kad valdydamas dekretais jis nepaprastosios padėties metu gali greitai ir veiksmingai reaguoti.

Tačiau kritikai Vengrijoje ir užsienyje piktinosi tuo, kad įstatyme nenumatytas laiko limitas, ir kaltino V. Orbaną naudojantis krize ir kreipiant šalį autoritarizmo link.

Balandžio mėnesį Europos Parlamentas pritarė pareiškimui, kad Vengrijos priemonės yra „nesuderinamos su Europos vertybėmis“. Pareiškimą parėmė ir kai kurie V. Orbano sąjungininkai konservatyvioje Europos liaudies partijoje (ELP).

Budapeštas kritiką vadina „melagingomis naujienomis“ ir sako, kad minimas įstatymas yra proporcingas ir kad jį bet kuriuo metu gali anuliuoti parlamentas ar persvarstyti Konstitucinis Teismas.

Beveik 10 mln. gyventojų turinti Vengrija antradienį ryte pranešė, kad šalyje bendrai užregistruotas 3 771 užsikrėtimo koronavirusu atvejis ir 499 mirties nuo COVID-19 atvejai. Per parą užregistruojamų naujų užsikrėtimo ir mirties atvejų skaičiai palaipsniui mažėja; gegužę šalyje buvo švelninamos karantino priemonės.

Anksčiau kalbėdamas apie nepaprastųjų įgaliojimų pabaigą V. Orbanas sakė, kad kritikai „turės progą atsiprašyti Vengrijos už nepagrįstus kaltinimus dėl šio įstatymo“.

Prieš Vengriją buvo vykdoma „šmeižto kampanija“, sakė J. Varga.

Vengrijos opozicinės partijos nepaprastuosius įgaliojimus vadino diktatoriškais ir sakė, kad V. Orbanas piktnaudžiauja jais siekdamas įtvirtinti savo valdžią, o ne kovoti su virusu.

Kai kuriais iš daugiau kaip 100 nuo balandžio paskelbtų dekretų iš opozicijos valdomų savivaldybių buvo atimti įgaliojimai ir finansai.

Nepaprastųjų įgaliojimų įstatyme taip pat buvo numatytos potencialios įkalinimo bausmės už „panikos kėlimą“. Tai vertė nuogąstauti dėl spaudos laisvės nušviečiant vyriausybės kovą su pandemija.

Policija atlieka tyrimus dėl dešimčių žmonių, įtariamų panikos kėlimu, ir laikinai sulaukė kelis asmenis, įskaitant opozicinės partijos narį.